Rusya, Dağlık Karabağ’daki yaşananlara ilişkin sorumluluğunu reddediyor

Ermenistan’ın eleştirilerine yanıt veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, yaşananların sorumluluğunun Rus barış gücüne yüklenmesini reddetti.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov basına yaptığı açıkamada "Sorumluluğun Rus tarafına ve (Dağlık Karabağ'da) kahramanlık gösteren Rus barış gücüne yüklenmesine kategorik olarak karşıyız" dedi.

Eksiklik yaşandığına dair suçlamaları reddeden Peskov, "Ermenistan müttefikimiz, yakın bir hükümet ve bize yakın bir halk olmaya devam ediyor" diye ekledi.

Peskov, Moskova ve Erivan arasındaki "diyaloğun" çeşitli diplomatik düzeylerde "özellikle bu zor günlerde" devam ettiğini söyledi.

Sözcü, Rusya'nın "Karabağ halkının haklarına saygı gösterilmesini sağlamak" başta olmak üzere "görevlerini yerine getirmeye" devam edeceğini ifade etti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan pazar günü yaptığı açıklamada, Ermenistan'ın SSCB'nin bir parçası olduğu günlerden miras kalan Moskova ile uzun süredir devam eden ilişkilerine üstü kapalı bir göndermede bulunarak ülkesinin mevcut ittifaklarını "etkisiz" olarak nitelendirdi.

Paşinyan, "Ermenistan hiçbir zaman yükümlülüklerinden vazgeçmedi ya da müttefiklerine ihanet etmedi” derken,

Paşinyan, “Ancak durumun analizi, uzun süredir güvendiğimiz güvenlik sistemleri ve müttefiklerimizin, kırılganlığımızı gösterme görevini kendilerine verdiklerini gösteriyor" şeklinde konuştu.

Ermenistan bir süredir Moskova’ya yönelik eleştirilerini yoğunlaştırdı.  Özellikle Dağlık Karabağ krizinde Rusya barış gücünün, bu rolünü oynamadığı yönünde ciddi eleştiriler var.

Ermenistan halen Rusya'nın başını çektiği bir askeri ittifak olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün bir parçası olmakla birlikte, Azerbaycan ordusunun geçen hafta Dağlık Karabağ'da gerçekleştirdiği saldırıdan önce de bu örgütten uzaklaşma sinyalleri vermişti.