Rusya'daki patlama 10 kilo TNT gücünde

Rusya'daki patlama 10 kilo TNT gücünde

Rusya'nın güneyindeki eski adı Stalingrad olan Volgograd tren garında meydana gelen patlamada çok sayıda kişi hayatını kaybederken, onlarca kişi yaralandı. Patlamanın bilançosuna ilişkin farklı rakamlar açıklandı. Patlamanın şiddetinin ise 10 kg TNT'ye eşdeğer olduğu bildirildi.

Patlama bugün öğle saatlerinde tren garının içerisinde meydana geldi. Soruşturma Komitesi yaptığı açıklamada "Bir patlayıcı saat 13.00'te Volgograd'daki demiryolu garının girişi yakınında infilak etti. İlk bilgilere göre patlayıcı bir kadın intihar eylemcisi tarafından ateşlendi" dedi.

Patlamanın garın girişine yerleştirilen metal detektörlerin yakının meydana geldiği belirtildi. Yeni Yıl izinleri nedeniyle garın yolcularla dolu olduğu ifade edildi.

Soruşturma Komitesi, biri polis en az 14 kişinin öldüğünü,  biri 9 yaşındaki bir çocuk olmak üzere 34 kişinin yaralandığını belirtti. Sağlık Bakanlığı ise 50'den fazla yaralı olduğu bilgisini verdi.

"Rossiya 24" kanalına konuşan bölge valisi Sergey Bogenov, 15 kişinin öldüğü, 35 kişinin yaralandığını belirtti. Bölge hükümeti ise ilk açıklamasında 18 kişinin öldüğü, 40 kişinin yaralandığı bilgisini vermişti.

Soruşturma Komitesi, "Terörist saldırı nedeniyle soruşturma açıldığını" belirterek, patlayıcının gücünün yaklaşık 10 kilo TNT ile eşdeğerde olduğunu söyledi.

Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin, soruşturma komitesini, Volgograd'daki güvenlik için gerekli tüm tedbirleri almakla yetkilendirdi.  İçişleri Bakanlığı ise Rusya'nın tüm temel tren garları ile havalimanlarında güvenlik tedbirlerini arttıracaklarını bildirdi.

Eski ismi Stalingrad olan Volgograd, Volga nehrinin batı yakasında, başkent Moskova'nın 905 km güney doğusunda bulunuyor. Ekim ayı sonunda bu kentte düzenlenen intihar saldırısında 6 kişi ölmüş, 41 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı Dağıstan kökenli bir intihar eylemcisi gerçekleştirirken, 7 Şubat'ta Soçi'de yapılacak Kış Olimpiyatları'nın güvenliği konusunda endişeleri arttırmıştı. 

Çeçen lider Doku Umarov, Temmuz ayında yaptığı videolu açıklamada, Rusya'nın 2014 Kış Olimpiyatları'nı düzenlemesini engellemek için 'maksimum güç' kullanılması talimatını vermişti. 

1999'dan bu yana Rusya'da bir dizi kanlı saldırı gerçekleşti. Bunların bir çoğu "Kara Dullar" olarak adlandırılan kadın intihar eylemcileri tarafından yapıldı.