Rusya’nın ünlü iş adamı Hodorkovski’ye af geliyor

Rusya’nın ünlü iş adamı Hodorkovski’ye af geliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hapiste bulunan eski petrol şirketi Yukos’un ortaklarından Mihail Hodorkovski’nin af talebinde bulunduğunu, yakın gelecekte bu konu ile ilgili belgenin imzalanabileceğini söyledi. 

Moskova'da dün akşam geç saatlerde medyaya yansıyan konu Rus borsalarını hareketlendirdi. Putin dün düzenlenen bir basın toplantısından sonra ayaküstü gazeteciler ile yaptığı sohbette, Mikhail Hodorkovskinin kısa bir süre önce kendisinden af dileyen bir mektup kaleme aldığını söyledi. 

Hodorkovski'nin basın merkezinden bir sözcü ise, "Bu konuda hiçbir şey bilmiyoruz. Neler olduğunu anlamaya çalışıyoruz," diye konuştu. 

Konuyu Rus basınında derleyen Turkrus haber sitesi Putin’in konuşmalarına yer verdi. Hodorkovski ile iş ortağı Platon Lebedev, vergi kaçırma, dolandırıcılık ve zimmete para geçirme suçlamalarından 2003 yılından bu yana hapiste. 2010 yılında açılan ikinci bir davada Khodorkovsky ile Lebedev'in hapis cezalarının 2016'nın sonuna kadar uzatılması hükmü verilmişti. Ancak infaz yasasına göre Hodorkovski'nin 10 yılı aşan hapis halinin 23 Ağustos 2014'te bitmesi öngörülüyordu.

Bu arada en önemli ayrıntılar Kommersant gazetesinde yer aldı. Gazetenin özel kaynaklarına göre, Hodorkovski'yi Sibirya'da kaldığı hapishanede ziyaret eden "güvenlik yetkilileri" kendisine kanser hastası olan annesinin durumunu anlattı.

Ayrıca şu an açılması gündemde olan yeni dava ile tutukluluk süresinin daha da uzayabileceğini bildirdi ve "suçunu kabul ederek af dilmesi için" Putin'e mektup yazmasını tavsiye etti. Hodorkosvki'nin avukatının bulunmadığı bu özel görüşmenin ardından Hodorkovski'nin mektubu yazıp imzaladığı belirtildi.

Hodorkovski sadece bir işi adamı değil aynı zamanda Rusya’ın liberal ekonomi politikaya geçişininim temsil ediyor ve son yıllarda Putin’e karşı alternatif bir lider figürü olarak öne çıkarılıyordu. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yaklaşık 25 bin kişiyi kapsaması planlanan genel af teklifi Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma’da son oturumun ardından onaylanarak kabul edildi.