Rusya: Suriye ‘prensipte’ barış görüşmelerine katılmak istiyor

Rusya: Suriye ‘prensipte’ barış görüşmelerine katılmak istiyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Suriye’nin ‘prensipte’ Cenevre’de düzenlenecek uluslararası barış görüşmelerine katılmak istediğini söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Alexander Lukashevich, “Suriye prensipte, Suriyelilerin çatışmaya siyasal bir çözüm bulmaları için konferansa katılmaya hazır olduğunu gösterdi” dedi.

Lukashevich, Suriye’de barış sürecini ‘dinamitleyen’ ülkeleri de eleştirdi. Yakın zamanda BM tarafından kabul edilen son Suriye tasarısında, Suriye ordusunun mahkum edilmesi, muhaliflerden ise övgüyle bahsedilmesinin Suriye’nin müzakereler konusunda şüphelenmesine yol açabileceğini kaydetti.

Rusya ile ABD Dışişleri Bakanlıkları, iki hafta önce Suriye’de barış için konferans düzenlenmesi fikrini ortaya attılar. Konferansın Haziran başlarında Cenevre’de yapılması hedefleniyor. Rusya, Suriye’de rejim karşıtı ayaklanmanın başladığı 2011’den bu yana Beşar Esad’ı desteklerken, ABD ile diğer batılı ülkeler muhaliflerden yana tavır aldı.

Suriye Devlet Başkanı Esad, geçtiğimiz hafta sonunda ABD-Rusya öncülüğündeki konferans hakkında olumsuz tutum takınmıştı. Esad, Arjantın medyasına yaptığı açıklamada birçok batılı ülkelerin barış istemediğini belirterek, istifa etmeyi de reddetmişti. Suriye muhalifleri ise barış görüşmeleri için Esad’ın istifasını şart koşuyorlar.

MUHALİFLER HENÜZ KARAR VERMEDİ

Bu arada, İstanbul’da toplanan Suriye Ulusal Koalisyonu yetkilileri, Cenevre müzakereleri için halan resmi bir davetiye almadıklarını söyledi. Koalisyon üyesi Hişam Marva, BBC’ye yaptığı açıklamada, Henüz resmi bir davet almadık. Biz de basından duyuyoruz. Resmi bir davet almadan, sadece duyduklarımız üzerine yorum yapamayız,” dedi.

Koalisyonun basın sözcüsü Halid Salih ise davet gelmeden Cenevre görüşmelerine gidip gidilmeyeceğinin kararlaştırılmayacağını belirtirken, ancak bu görüşmelerle ilgili genel fikir tartışmasının İstanbul’da başlayan toplantılarda yapılacağını söyledi.
Gözlemciler, İstanbul toplantısında Cenevre barış görüşmelerine katılım konusunda nihai bir kararın çıkmayacağı görüşünde. Koalisyonun temel prensiplerinden biri “Suriye rejimiyle hiçbir diyalog içinde bulunmamak veya müzakere yapmamak” olarak sıralanıyor.

Koalisyonun İstanbul’daki toplantısına bugün ve yarın dört ana başlık ele alınması bekleniyor: Koalisyona yeni üyeler alınarak yapının genişletilmesi; yeni bir başkan ve başkanlık komitesi seçimi; Mart ayında belirlenen Hasan Hitto liderliğindeki, Suriye’nin elinde bulundurduğu bölgelerden sorumlu olan “geçici hükümetin kabinesinin” oylanması ve Cenevre görüşmeleriyle ilgili tutum belirlenmesi.