‘Rusya Suriye’ye tank gönderdi’ iddiası

Rusya’nın Suriye rejiminin düşmesini engellemek için ülkedeki askeri varlığını arttırdığına dair iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Amerikan kaynakları şimdi de, Rusya’nın yarım düzine saldırı tankını Lazkiye’ye ulaştırdığını savunuyor.

Fox News kanalının ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, Rus tanklarının Lazkiye’deki bir hava üssüne vardığı iddia edildi. Haberde, 7 adet T-90 tipi tankın hava üssünde görüldüğü ve yine topların da bölgeye vardığı savunuldu.

Amerikan kanalının iddiası, son iki haftada Rusya aleyhine yayınlanan haberlerden sonrasına denk geldi. ABD yetkililerine dayandırılan haberlerde, Rusya’nın Suriye’ye uçak ve helikopterlerin yanı sıra 200 kadar deniz piyadesi gönderdiği iddia edilmişti.

Yine ABD kaynaklı haberlerde, Rusya’ya ait Antonow-124 tipi transport uçaklarının Suriye kıyılarına yanaştığı yer alıyordu.

Esad rejiminin Suriye’nin başkenti Şam ile ülkenin Akdeniz kıyısındaki batı kentleri dışında ciddi bir askeri varlığı bulunmuyor. Kuzeybatıdaki Halep ve çevresi ile Deyre Zor, Qamışlo ve Haseke’deki rejim askeri varlığı ise oldukça zayıflamış durumda. Haseke’ye yönelik son DAİŞ saldırılarında rejim güçleri teslim olurken, çeteleri YPG ve YPJ güçleri geri püskürtmüştü.