Rusya’da muhalif liderler gözaltına alındı

Rusya’da muhalif liderler gözaltına alındı

Rusya’nın başkenti Moskova’da devlet başkanı Vladimir Putin’e karşı düzenleyen gösteride, aralarında 2 muhalif liderin de bulunduðu 40 kişi gözaltına alındı.

Vladimir Putin’in istifasını isteyen muhalifler, başkent Moskova’da Rus Ýç Ýstihbarat örgütü FSB merkezinin bulunduðu Lubyanka meydanında gösteri yaptı. Sıfırın altında 15 derecede yaklaşık 700’e aşkın kişinin katıldıðı gösteride polis, izinsiz olduðu gerekçesiyle müdahale etti. Müdahale sonucu aralarında muhalif liderlerden Aleksey Navalni ve Sol Cephe lideri Sergey Udaltsov'un da bulunduðu 40 kişi gözaltına alındı.

Muhalifler ‘Özgürlük Yürüyüşü’ adı altında ülkenin diðer birçok kendinde de gösteriler düzenledi. St. Ptersburg’da izinli yapılan gösteriye de polis müdahalede bulunarak 25 kişiyi gözaltına aldı. Benzer şekilde Tomsk ve Yekaterinburg’ta da gösteriler yapıldıðı bildirildi.

Rusya’da Vladimir Putin’in yeniden seçildiði Mart ayından bu yana muhaliflere karşı baskılar artmış durumda. Putin, bu haftaki ulusa sesleniş konuşmasında bazı muhalif politikacıların yurt dışından para aldıklarını, yapancılara hizmet ettiklerini ileri sürmüştü.

Yakın zamanda, sivil toplum örgütleri ile muhaliflere yönelik baskıları arttıran kamu düzenini bozma suçlarını düzenleyen bir kanunun kabul edildi. Muhalifler söz konusu kanunu, Putin’in muhalifleri susturma girişimi olarak tanımlarken, ifade özgürlüklerine yönelik kısıtlamaları kabul etmeyeceklerini söyledi.