Sadr, milis faaliyetlerini durdurdu

El Sadr kendisine bağlı, Barış ile Yevm Mevud Tugayları'nın faaliyetlerini süresiz dondurduğunu duyurdu.

Iraklı Şii lider Mukteda El Sadr, Irak’ta milisler eliyle yaşanan hukuksuzluklara dikkatleri çekerek mezhepçilikten uzak bir güvenlik gücü yapılanmasına ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. El Sadr kendisine bağlı, Barış ile Yevm Mevud Tugayları'nın faaliyetlerini süresiz dondurduğunu duyurdu.

Şii Sadr hareketi lideri Mukteda El Sadr yaptığı yazılı açıklamada; “Irak, sadece yoldan sapanlardan değil, yüzsüz milislerden de çekiyor. Bir iyi niyet göstergesi olarak Barış ve Yevm Mevud Tugaylarının askeri faaliyetlerini süresiz durdurma kararını ilan ediyorum. Bu kararın başkalarına da örnek olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Ülke güvenliği konusunda kaygılarını dile getiren Şii lider Sadr, Nuri Maliki döneminde milis güçlerinin ve 'yoldan sapanların' çoğaldığını, 'mazlum Irak halkına musallat olduğuna' işaret etti. Irak’ın başkenti Bağdat'ta 10 koruması ile birlikte öldürülen Sünni Cenabat aşireti Şeyhi Kasım Suveydani'nin suikastına ilişkin de gerekli birimlerle işbirliği yapabileceğini açıkladı.

HWR: SİVİLLERİN GİDECEĞİ YER YOK

Mukteda El Sadr’ın dikkat çektiği milis yapılanmaları içerisindeki yozlaşma ve sivil halka yönelik baskı konusunda İnsan Hakları İzleme Örgütü de, “Irak'ta Şii gönüllü milisler DAİŞ'den temizlenen bölgelerdeki sivillere yönelik birçok ihlâlde bulunuyor. Son olarak Barvana ve Mikdadiye'de yaşanan ölümler araştırılıyor” demişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Joe Stork, "Iraklı siviller önce DAİŞ, daha sonra ise hükümet yanlısı milisler tarafından saldırıya uğradılar. Hükümetin kendilerini terörist olarak görmesiyle başlayan keyfi tutuklamalar ve öldürmelerle birlikte bölge sakinlerinin korunmaları için gidecek yerleri yok" dedi.