Sarin gazı: kokusuz, görünmez ve ölümcül!

Sarin gazı: kokusuz, görünmez ve ölümcül!

BM soruşturma komisyonu, Suriye'de "isyancıların" kimyasal bir madde olan, siyanürden 500 kat daha zehirli sarin gazı kullandığını açıkladı.  Peki nedir bu sarin gazı?

Sinir sistemini doğrudan etkileyen sarin gazı, kokusuz, görünmez ve ölümcül bir özelliğe sahip. Derinin sarin gazı ile basit bir teması ile kan dolaşımı durarak ölüme götürebiliyor. Bu gaz çok düşük dozda bile ölümcüldür.  Bir yetişkin için yarım miligram yetiyor.

Gaza maruz kalanlar, önce şiddetli baş ağrısı çekiyor ve gözbebekleri büyüyor. Sonra çırpınma, nefesin kesilmesi, koma ve ölüm meydana geliyor. Tüm bunlar 10 dakika içerisinde yaşanıyor.  Buna karşı panzehir var ancak hayatta kalanlar, çoğu vakada çok ağır nörolojik sonuçlarla yaşıyor.

Hiçbir tadı olmadığı için suyu veya gıda malzemelerini zehirlemek için de kullanılabiliyor.  Bombalar da sıvı biçiminde sarin gazı ile yüklenebiliyor. Bu durumda patlamadan sonra havada hızlı bir şekilde buharlaşabiliyor. Atlanta'daki Center for Disease and Control Prevention (CDC)'ye göre  sarin buharı ile sürekli temas halinde olan kıyafetler, patlamadan sonraki yarım saat içinde de başkalarına bulaşabiliyor.  Uzmanlar sarin gazının siyanürden 500 kat daha zehirli olduğunu kaydediyor.

TESADÜFEN KEŞFEDİLDİ

Alman IG Farben kimyacıları  yeni böcek ilaçları üzerinde çalışırken, 1982 yılında tesadüfen sarin gazını keşfettiler. Sarin gazı adını, keşfedenlerden alıyor: Schrader, Ambros, Rüdiger ve Van der Linde

1950'li yıllara kadar geniş bir şekilde kullanılan sarin gazı daha sonra kitlesel imha silahı olarak değerlendirildi ve 1991'den itibaren Birleşmiş Milletler tarafından yasaklandı. Bu gaz özellikle 1988'de Halepçe'de Saddam Hüseyin rejimi tarafından Kürtlere karşı kullanıldı, en az 5 bin kişi kimyasal silahlarla katledildi.  "Aum Vérité Suprême" isimli tarikat 20 Mart 1995'te Tokyo metrosunda sarin gazı ile saldırı düzenledi, 12 kişi öldü.

Suriye rejimi, 23 Temmuz 2012'de resmi olarak kimyasal silah sahibi olduğunu açıkladı. ABD'deki Monterey Enstitüsü nükleer silah üzerine araştırmalar merkezine göre Suriye'de yüzlerce ton çeşitli kimyasal madde bulunuyor. Sarin gazının yanısıra Suriye'nin, sinir sistemi üzerinde etki yapan sarinden türetilmiş VX gazına da sahip olduğu belirtiliyor.

Suriye, kimyasal silahların kullanımı ve üretimini yasaklayan 1995 Paris Konvansiyonu'na imza atmayan sekiz ülke arasında yer alıyor. Diğer ülkeler şöyle: Kuzey Kore, Somali, Angola, Mısır, Güney Sudan ve İsrail.

İlgili haber:

BM soruşturması: Suriye'de isyancılar Sarin gazı kullandı