Sarkozy’nin gözü arkada kalmadı : 37 bine yakın sınırdışı

Sarkozy’nin gözü arkada kalmadı : 37 bine yakın sınırdışı

Fransa’da geçtiðimiz Mayıs ayında iktidara gelen Sosyalist Parti (PS), göçmenlere karşı tutumunda kendisinden önceki saðcı iktidarların kıramadıðı rekoru kırdı. 2012 yılında Fransa’dan sınırdışı edilen göçmenlerin sayısında, popülist siyaseti ve göçmenleri ‘milliyetçi’ oyları kapmada kullanan Nicolas Sarkozy döneminde bile ulaşılamayan rakamlara çıkıldı.

Fransa Ýçişleri Bakanlıðı’nın verilerine göre, 2012 sonuna kadar 36 bin 822 göçmen sınırdışı edildi. Bu rakam Fransa’da bugüne kadar sınırdışı rakamları arasında bir rekor olarak dikkat çekiyor.

Sınırdışı edilen yabancı göçmenlerin sayısından ziyade, Mayıs 2012’den sonra iktidarda olan sosyalist hükümet dönemine denk gelmesi, Sarkozy devri politikalarının her alanda olduðu gibi iç politikada da deðişmeyeceðine işaret ediyor. Eski saðcı cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ve göçmenlere karşı sert söylemlerinden dolayı eleştirilen Ýçişleri Bakanı Eric Besson’un görev yaptıðı 2011’de ise 32 bin 912 kişi sınırdışı edilmişti. Sarkozy döneminde 2012 yılı sonu için ise 40 bin sınırdışı hedefi konulmuştu ve bu hedefe en yakın rakamı yakalamak da, yabancı kökenli seçmenlerden en çok oyu alan sosyalist François Hollande’a nasip oldu.

SOSYALÝSTLER SAÐCILARI GEÇTÝ

Oturum izni bulunmayan göçmenlerin sınırdışı edilmesi, son yıllarda Fransa kamuoyunun desteðini almak için hükümetlerin üzerinde özellikle durduðu bir konu. Fransız polisi ve jandarması, Sarkozy döneminde özellikle Romanya ve Bulgaristan’dan gelen Romanlara karşı sert tutumuyla biliniyordu. Yeni Ýçişleri Bakanı Manuel Valls’ın bu konuda benzer bir tutum alması da dikkat çekiyor.

2001 yılında PS’li Başbakan Lionel Jospin döneminde sınırdışı edilen göçmen sayısı sadece 9 bin idi. Bu sayı 2007 yılında cumhurbaşkanı seçilen Nicolas Sarkozy’nin aðırlık vermesiyle 24 bine çıkmıştı. Ýçişleri Bakanı Manuel Valls’ın kendisinden önceki saðcı meslektaşlarından tek farkı ise, 2013 yılı içinde sınırdışı edileceklerle ilgili herhangi bir hedef koymaması. Özellikle Sarkozy’nin iktidara gelmesinden sonra, sınırdışı edilecek göçmenlerin sayısı yılbaşından itibaren kamuoyuna duyuruluyor ve genellikle hedeflere yakın sayıda göçmen sınırdışı edilmeye çalışılıyordu.

SINIRDIŞILARI ARTTIRMAK ÝÇÝN ‘GERÝ DÖNÜŞ YARDIMI’

Popülist politikalarıyla hafızalarda yer edinen Sarkozy hükümeti, göçmenlerin ülkeyi terketmelerini kolaylaştırmak için ‘geri dönüş yardımı’ adı verilen bir uygulamayı daha sık kullanmaya başlamıştı. Bu uygulama ile, Romanya ve Bulgaristan’dan gelen Romanlara ülkelerine geri dönüş karşılıðında yetişkinler için 300, çocuklar için ise 100 Euro ödeniyordu. Bu uygulama ile yaklaşık 8 bin Bulgar ve Romen vatandaşı ülkelerine geri döndü.

Ancak, Avrupa Birliði içindeki dolaşım serbestisi ve geri dönüş yardımından yararlanan bir çok kişinin ülkeye tekrar girmesinde herhangi bir engel olmaması nedeniyle tartışmalı bulunan uygulamanın sınırlandırılması gündemde. Devlet yetkilileri bu yardımı Mart ayından itibaren yetişkinler için 50, çocuklar için ise 30 euroya düşürecekler.

Avrupa Birliði dışındaki ülkelerden gelen göçmenlerin gönüllü geri dönüşleri için ise, yetişkin çiftlere 3 bin 500, yalnız yaşayan bireyler için 2 bin ve çocuklar için ise bin Euroluk bir miktar ödeniyordu. 2012 yılında bu uygulamadan yaklaşık 2 bin kişinin yararlandıðı bildiriliyor. Fransız yetkililer, bu miktarları da yetişkinler için 500, çocuklar için 200 Euro olmak üzere sınırlandırmayı planlıyorlar.

Fransa, 2010 yazında Romanlara karşı geliştirdiði gözaltı ve sınırdışı furyasıyla dünya gündemine oturmuştu. Bir çok insan hakları savunucusu ve sol siyasal hareketler, göçmenlere karşı sert tutumu nedeniyle hükümet ve polise karşı gösteriler düzenlemişti.