Sichuan depreminde bilanço ağırlaşıyor: 188 ölü, 11 bin 500 yaralı

Sichuan depreminde bilanço ağırlaşıyor: 188 ölü, 11 bin 500 yaralı

Çin'in en kalabalık nüfusa sahip eyaletlerinden biri olan Sichuan'da 20 Nisan günü yaşanan depremin ardından kurtarma çalışmaları, artçı depremler ve ulaşım zorluklarına rağmen sürüyor.  Yeni bilançoya göre en az 188 ölü ve 11 bin 500'e yakın yaralı var.

Ülkenin güney batısında meydana gelen 6,6 şiddetindeki depremin ardından kurtarma çalışmaları sürüyor. Ancak artçı depremler ve ulaşım zorlukları nedeniyle çalışmalar güçlükle yürütülüyor.  Bazı alanlara ulaşım ancak yaya olarak yapılabiliyor.

Son resmi bilançoya göre ölü sayısı 188'e çıkarken, 25 kişi kayıp ve 11 bin 500'e yakın kişi yaralandı. Rusya tarafından gönderilen 198 kişilik bir ilk yardım grubunun da bugün Sichuan eyaletinin başkenti Chengdu havaalanına inmesi bekleniyor. Bunlar alanda çalışma yürüten binlerce asker, sağlık kipleri ve polislere katılacak.  Ülkenin her tarafından gönüllüler de yardım için deprem bölgesine akın etti.

Cumartesi gününden bu yana en şiddetlisi 5,4 büyüklüğünde olmak üzere 2 bini aşkın artçı deprem meydana geldi.  Sichuan sivil işler bürosu, felakette yaklaşık 17 bin kişinin evlerini kaybettiğini bildirdi.

2008 yılında aynı bölgede yaşanan 7,9 şiddetindeki depremde 70 bin kişi ölmüş, 18 bin kişi kaybolmuştu.

Çin'de sıklıkla depremler yaşanıyor. Ancak depreme yeterince dayanıklı binalar yapılmazken, toplumda da Japonya'ya kıyasla daha az bir hassasiyet gözleniyor. Özellikle kırsal bölgelerindeki yapıların inşaatında depreme dayanıklılık kurallarına uyulmuyor ya da yaşam koşulları nedeniyle uyulamıyor. 

Tarihin en ölümcül depremlerinden biri 1976 yılında ülkenin kuzey doğusundaki Tangshan'da meydana geldi. Resmi bilançoya göre 242 bin kişi ölürken, başka kaynaklar gerçek bilançonun bunun üç katı olduğunu söylüyor.