Şiilerin Suudi hanedanına tepkileri dinmiyor

Şiilerin yoğunlukta olduğu Arabistan’ın doğu bölgelerinde toplanan kalabalık kitleler, Suudi ailesine olan tepkilerini dile getirdi.

Suudilerin Şii dini liderlerden Nemr el Nemr’i idamının ardından başlayan gerginlik devam ederken, ülkedeki Şiilerin tepkisi de dinmiyor. Ülkenin doğusunda düzenlenen geniş çaplı eylemlerde ‘Suudilere ölüm’ sloganlarının atılması dikkat çekti.

Şiilerin yoğunlukta olduğu Arabistan’ın doğu bölgelerinde toplanan kalabalık kitleler, Suudi ailesine olan tepkilerini dile getirdi. İdam edilen Nemr Bakır el Nemr’in doğduğu kent olan Awamiya’da toplanan kitle, sokaklarda lastikler ve çöp konteynerlerini yaktı. Sık sık Suudi ailesine karşı sloganların atıldığı eylemlerde herhangi bir çatışmanın ise yaşanmadığı bildirildi.

Ülkenin doğusundaki Awamiya kentindeki eylemlerde siyah bayrakların yanı sıra idam edilen El Nemr’in posterleri taşındı.

Şiilerin yoğunlukta olduğu Qatif ve Awamiya kentlerinde 2011 yılında da Suudi hanedanına karşı gösteriler düzenlenmişti. El Nemr, Şii toplumunda tarafından barışçıl bir isim olarak saygı görüyordu.

İdamların ardından hafta içinde birçok Şii yerleşim bölgesinde gösteriler düzenlenmiş ve çatışmalar yaşanmıştı.

El Nemr’in Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyaretine paralel olarak idam edilmesi de dikkat çekmiş, İran ise idamların Türkiye politikasıyla bağlantılı olduğunu iddia etmişti.