Silah tekellerini ölü taklidi yaparak protesto ettiler

Silah tekellerini ölü taklidi yaparak protesto ettiler

Barış ve insan hakları alanında örnek ülke olarak gösterilen, insan hakları ve soykırımları konu alan pek çok uluslararası konferansa ev sahipliði yapan Ýsveç’in tarihinde ilk kez silah fuarı düzenlemesi barış ve insan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Barış yanlıları Ýsveç Hükümetinin silah ihraç politikasını ve silah tekellerini protesto etmek amacıyla Stockholm’de düzenlenen Silah Fuarı önünde ölü gibi uzanarak bir gösteri yaptılar.

Kar ve yaðmur yaðışına raðmen Silah Fuarının önünde toplanan savaş karşıtları silah ihracacatını protesto eden pankratlar açarak hep birlikte barış türküleri söylediler. Bir araya gelerek ortak kampanya yürüten Ofog, Savaşa Karşı Kadınlar, Ýsveç Barış Derneði yöneticileri yaptıkları konuşmada dünyanın deðişik bölgelerinde süren savaşlardan başta kadın ve çocuklar olmak üzere sivillerin zarar gördüklerine dikkat çektiler.

Protestocular, silah üreten ülkelere silahlara deðil, eðitim, beslenme ve doðanın korunmasına yatırım yapımalarını talep ettiler. Daha sonra da 80 civarında barış yanlısı savaş tekellerinin neden oldukları katliamları göstermek için hep birlikte yerlere uzanarak ölü taklidi yaptılar.

Barış örgütleri silahların insanları tehdit, yaralama ve öldürmeden başka fonksiyonları olmadıðını belirterek fuarın düzenlenmesine karşı çıkarken fuarın proje sorumlusu Erik Hagelström fuarın silah deðil savunma ve güvenlik fuarı olduðunu iddia ediyor. Kendilerinin pazarlamasını yaptıkları sistem ve silahların bazı insanlar tarafından demokratik olmayan amaçlarla kullanılabileceðini de itiraf ediyor.

“The Future Defence & Security” adı altında düzenlenen fuara Ýsveç, Norveç, Ýngiltere, Ýsrail, Ýsviçre silah tekelleri katılıyor. Bu tekellere ait ölüm makinaları, insansız hava araçları ve diðer askeri teçhizatlarla bir arada sergileniyor.

Ortak bir açıklama yapan Ofog, Barış Derneði ve Barış için Kadınlar adlı örgütler son 10 yıl içinde Ýsveç’in silah ihracaatının % 350 oranında arttıðına dikkat çekiyor, Pakistan, Tayland, Hindistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi insan haklarını ihlal eden ve diktatörlükle yöneltilen ülkelere silah satışlarının durdurulmasını talep ediyorlar.

Nufüsüyla kıyaslandıðında silah ihracaatında Ýsveç’in dünyanın en büyük silah ihracaatçısı olduðu belirtilen barış örgütleri silah ihracatının Ýsveç’in imajını zedelediðine de dikkat çekiyorlar.