‘Sınır bekçisi’ olmak istemeyen Tunus’a 130 milyon euroluk yardım

Fransa, kaçak göçle mücadele kapsamında Tunus’a 26 milyon euroya yakın yardımda bulunacaklarını açıkladı. Avrupa Birliği de 105 milyon euro yardım açıklamasında bulunmuştu.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Tunus’un kaçak göçle mücadelesi için 25,8 milyon euroluk yardımda bulunacaklarını açıkladı.

Gérald Darmanin'e göre bu yardım Tunus’un "gerekli ekipmanı edinmesini ve özellikle Tunus polisi ve sınır muhafızları için yararlı eğitimler düzenlemesini" sağlayacak.

Bundan bir hafta önce Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Tunus’ta “düzensiz göçe karşı” mücadele için 105 milyon euroluk bir zarf açıklamıştı.

Göçmen karşıtı açıklamaları ile de gündem olan Tunus Cumhurbaşkanı Kais Said, Fransa’nın yardım açıklaması ardından ülkesinin Avrupa’nın “sınır muhafızı” olmayacağını tekrarladı.

Fransa İçişleri Bakanı Darmanin de Said’in kullandığı cümleyi aynı şekilde kullanarak, “Tunus Avrupa’nın sınır muhafızı değildir” dedi.

Sahra Altı Afrika’dan çok sayıda göçmen ve mülteci Tunus’a ulaştıktan sonra buradan Avrupa’ya çıkmaya çalışıyor. Tunus’un bazı kıyı bölgeleri İtalya’nın Lampedusa adasına 150 kilometreden daha az mesafede bulunuyor.

Kais Said, mart ayında yaptığı bir açıklamada Sahra Altı Afrika kökenli göçmenleri ülkesi açısından demografik bir tehdit olarak ifade etmiş ve bu sözleri yoğun tepkilere neden olmuştu. Said, Avrupalı yetkililerle yaptığı görüşmede Tunus’un sadece kendi sınırlarının “muhafızı” olacağını belirtti.

Kais, Tunus’un göçmenler için bir “yeniden yerleştirme ülkesi olmasını kabul etmeyeceklerini” ifade ederek, özellikle bu olgunun "nedenlerine” eğilerek, yasa dışı göç "kısır döngüsünün", yeni bir yaklaşımla kırılması çağrısında bulundu.

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre 2022 yılında Akdeniz’de 2 bin406 göçmen öldü ya da kayboldu. 2023 yılının başından bu yana ise en az 1166 göçmen hayatını kaybetti.