Sırbistan’ın AB’ye üyelik müzakereleri hızlı ilerliyor

Avrupa Birliği (AB) ile Sırbistan arasındaki üyelik görüşmelerinde ilerleme sağlanıyor.

Avrupa Birliği (AB) ile Sırbistan arasındaki üyelik görüşmelerinde ilerleme sağlanıyor. Sırbistan ile Kosova arasındaki sorunların çözülmesi gündemiyle başlayan görüşmelere ilişkin AB’den yapılan açıklamada, 2020’ye kadar yeni üye olmayacağının ise altı çizildi.

Kosova’nın 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmesi ardından yaşanan gerginlikleri 2013 yılında imzalanan anlaşma ile aşmaya başlayan Sırbistan, AB yolunda ilerliyor.

Dün Brüksel’de yapılan görüşmeler sonucu Sırbistan’ın AB’ye üyelik müzakerelerinde iki başlığın daha açılmasına karar verildi. Açılan başlıklardan biri mali kontrolleri, diğeri ise Sırbistan ile Kosova arasındaki ‘normalleşme sürecinin’ derinleştirilmesine ilişkin.

AB ile müzakerelere ilişkin konuşan Sırbistan Başbakanı Aleksander Vucic, “bu bizim için önemli bir adım. Artık Avrupa’yı hayal etmemize gerek yok” diyerek, birliğe üyeliklerinin kesin sonuç olduğunu söyledi.

Birliğe üyelik için toplamda 35 başlık bulunurken, son başlığın açılmış olması ‘nadir’ bir durum olarak görülüyor. Bu başlık, genellikle birliğe üyelikte son aşamada açılıyordu.

AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada ise, birliğe yeni üye kabülünün 2020’den önce gerçekleşmeyeceği kaydedildi. Birliğin genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn, Sırbistan’ın Kosova ile arasındaki barış sürecinin kalıcı olarak sağlanmasına kadar üyeliğin kabul edilmeyeceğini söyledi.

Sırbistan’ın yanı sıra Türkiye, Makedonya, Karadağ ve Arnavutluk ile AB’ye üyelik müzakereleri sürdürülüyor.