Soçi’deki konferans gecikmeli ve olaylı başladı-YENİLENDİ

Rus ve Suriyeli kaynaklara göre davet edilenleren 1500 kişi konferansa katılsa da, bugünkü ilk oturumun ‘bazı davetlilerin beklenmesi’ nedeniyle saatlerce geç başlaması dikkat çekti.

Davetlilerin kimliklerine veya ait oldukları etnik-dini gruplara yönelik kesin bir bilgi verilmezken, Kürtler ile Körfez ülkelerinin desteklediği grupların katılmaması nedeniyle bu sayıya nasıl ulaşıldığı anlaşılamadı. Dışarıdan gözlemci olarak katılacak davetlilerin sayısı konferans öncesinde 300 civarında verilirken, katılımcı sayısının son anda alelacele arttırıldığı anlaşılıyor.

GECİKMELİ VE OLAYLI BAŞLADI

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin 2,5 saat gecikmeyle başlayan sabahki oturumunun açılışını Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptı. Konferansın önemli ve Suriye barışında ciddi bir aşama olduğunu savunan Lavrov’un konuşması sırasında bazı katılımcıların ayağa kalkarak Dışişleri Bakanı’nın sözlerini kestiği bildirildi.

Canlı yayında yaşanan olay nedeniyle Lavrov’un korumalarının delege üyelerine oturmaları yönünde işaret ettikleri görüldü.

DE MISTURA’NIN ÖNERECEĞİ MADDELER SONUÇ BİLDİRİSİNE GİRECEK

Soçi’deki Olympic Park basın merkezindeki konferansa ABD ve Fransa dahil birçok ülkenin gözlemcileri katılmazken, Birleşmiş Milletler (BM) adına Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura katılım sağladı.

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi adıyla düzenlenen konferansın öğleden sonraki oturumunun sonunda bazı metinlerin oylanması bekleniyor. Bunlar arasında anayasa reformuna dahil olmak üzere daimi komitelerin oluşturulmasına ilişkin metinler de bulunuyor.

Ayrıca bir sonuç bildirisinin da katılımcılar tarafından oylanması planlanıyor. Söz konusu bildiride BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın önerdiği maddelerin yer alacağı bildiriliyor.

Soçi’deki konferans öncesinde dün ABD tarafından Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanacağının açıklanması iki ülke arasında gerginliğe yol açmıştı. Yaptırımlar listesine eklenenler arasında Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov’un da bulunması dikkat çekmişti.

PUTİN’İN MESAJI

Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi adıyla düzenlenen konferansa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından gönderilen mesajı, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından okundu.

Suriye’de yaklaşık 7 yıldır süren iç savaşta yüz binlerce insanın hayatını kaybettiğini ve milyonlarcasının göç ettiğini hatırlatan Putin, konferansın yıllar sonra Suriye halkını bir araya getirmeyi amaçladığını iddia etti.

Putin mesajında, Suriyelilerin krizi aşma ve yeni reformların hatlarını çizme konusunda birlikte ortak vizyonlarını geliştirmeleri gerektiğini söyledi. Putin, bu reformların dini ve etnik kimlikleriyle sosyal statülerine bakılmaksızın tüm Suriyelilerin ülkelerinde güven ve huzur içerisinde yaşamalarını sağlayacak reformlar olması gerektiini vurguladı.