Soðuklar üç ülkede 166 can aldı, Moskova dondu!

Soðuklar üç ülkede 166 can aldı, Moskova dondu!

Soðuk hava dalgası ve yoðun kar yaðışı nedeniyle Aralık ayı içerisinde Ukrayna’da 61, Rusya’da 56 ve Polonya’da 49 kişi hayatını kaybetti. Moskova son yarım yüzyılın en soðuk günlerini yaşıyor.

RUSYA’DA 56 ÖLÜ

Rusya’da son 24 saat içerisinde en az 2 kişi soðuklardan dolayı hayatını kaybetti. RIA Novosti ajansına bilgi veren bir hastane kaynaðı, son 24 saat içerisinde 153 kişinin soðuklardan etkilendiðini, bunlardan 50’ye yakının hastaneye kaldırıldıðını ve 2’sinin öldüðünü belirtti. Aynı kaynaða göre sert soðukların başlamasından bu yana 722 kişi etkilendi, bunlardan 371’i hastaneye kaldırıldı ve 56’sı öldü.

Rusya bir haftayı aşkın bir süredir aşırı soðukların etkisi altında bulunuyor. Hava sıcaklıðı başkent Moskova’da eksi 18 dereceye, Sibirya’da ise eksi 50 dereceye kadar düştü.

Moskova yarım yüzyıldan bu yana en soðuk günlerini yaşıyor. Rusya’nın Sesi Radyosu’na göre Moskova Meteoroloji Servisi Patronu Alexey Liakhov, ülkede genellikle Ocak sonu ile Şubat başının en soðuk zamanlar olduðunu söyledi. Liakhov, Moskova’daki soðuklara dikkat çekerek, “Bu olgu zaman zaman tekrarlansa da çok nadir ve çok tehlikelidir” dedi.

En son 1955’de Moskovalılar bu düzeyde dondurucu soðuklarla karşılaştı. Rekor soðuklar 1888 yılında yaşandı. O dönemde 15 gün boyunca hava sıcaklıkları eksi 17 düzeyinde kaldı.

POLONYA’DA 49 ÖLÜ

Hava sıcaklıklarının eksi 10 dereceye düşmesi ve yoðun kar yaðışı nedeniyle Polonya’da 1 Aralık’tan bu yana 49 kişinin hayatını kaybettiði bilgisi polis tarafından verildi. Geçen yıl bu ülkede Aralık ayında 19 kişi, 2010 yılında ise 134 kişi soðukların kurbanı olmuştu.

Polonya’da geçtiðimiz Ekim ayında 15, Kasım ayında ise 5 kişi yine soðuklardan dolayı hayatlarını kaybetmişti. 2011 yılının tümünde soðuklar Polonya’da yaklaşık 200 kişinin hayatına mal oldu. 38 milyon nüfuslu ülkede, soðuklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin çoðu evsizlerden oluşuyordu. Polonya polisi, duyarlılık çaðrısında bulunarak, acil çaðrı numaralarını yayınladı. Polisler ve belediye görevlileri evsizlerin bulundukları noktaları dolaşarak sıcak yemek daðıtılan ve barınma imkanları sunulan yerler konusunda bilgi veriyor.

UKRAYNA’DA 61 ÖLÜ

Ukrayna’da Aralık ayı içerisinde soðuklardan dolayı en az 61 kişi hayatını kaybetti. Ülkede hava sıcaklıkları eksi 23 dereceye kadar düştü. Saðlık Bakanlıðı’na göre hayatını kaybedenlerden 43’ü sokaklarda, 9’u evlerinde bulunurken, 9’u da hastanede öldü. Hafta içinde ülkenin kuzeyi, merkezi ve doðusuna 50 cm kar düşerken, hava sıcaklıklarının gece eksi 28’e düştüðü bildirildi.

BULGARÝSTAN’DA BÝR HAFTADA 6 ÖLÜ

Öte yandan Bulgar makamları yoðun kar yaðışı ve soðuk dalgası nedeniyle ülkenin kuzey doðusunda olaðanüstü hal ilan etti. Şiddetli rüzgarlar ve kar yaðışı nedeniyle çok sayıda ev elektriksiz kalırken, ülkenin kuzey doðusunda kar yaðışı ulaşımda tıkanmalara neden oldu. Romanya ile olan sınır kapılarından bir çoðu kapatıldı. Yetkililer hafta içinde en az 6 kişinin öldüðünü bildirdi. Meteorologlar soðuk hava dalgasının birkaç gün daha süreceðini, sıcaklıkların eksi 20’ye düşeceðini duyurdu.