Sosyalist Michelle Bachelet yeniden Şili Cumhurbaşkanı

Sosyalist Michelle Bachelet yeniden Şili Cumhurbaşkanı

Şili’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini sosyalist kadın aday Michelle Bachelet kazandı. Bachelet 2006-2010 yılları arasında da Şili’nin ilk kadın Cumhurbaşkanı görevini yürütmüştü.

Pazar günü yapılan ikinci tur seçimlerinde oyların yüzde 62,1’ini elde etti. Sağdaki rakibi Evelyn Matthei ise, ülkenin demokrasiye dönüşünden bu yana bir sağ partinin elde ettiği en kötü sonucu (yüzde 37,8) aldı.

Sonuçların belirlenmesi ardından Matthei, Bachelet’i tebrik etti.  Şu anki Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera da canlı yayında yaptığı açıklamada “Büyük bir zafer kazandınız” dedi.  Pinera, 2010’da Bachelet’in yerine seçilmişti. “Size büyük başarılar dilemek istiyorum” diyen Pinera, “Farklılıklarımıza rağmen aynı şeyi istiyoruz: Şili için daha iyisi” diye ekledi.

Santiago’da binlerce kişinin önünde konuşan sosyalist Bachelet büyük eşitsizliklerin yaşandığı ülkede beklentilere cevap olmak için “derin dönüşümler” yürütüme sözü verdi. “Daha adil bir Şili kurmak” ve “eşitsizliklere son vermenin” önemi üzerinde duran Bachelet,  “Kolay olmasa da köklü değişimler yapmanın zamanı geldi” dedi. Bachelet, “Kolay olmayacak ama dünyayı daha iyiye doğru değiştirmek ne zaman kolay oldu ki?” diye kaydetti.