SPD'nin aday seçimi Merkel'e yarayacak!

SPD'nin aday seçimi Merkel'e yarayacak!

Almanya’da Eylül ayında yapılacak federal genel seçimlerde, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yine büyük bir hezimet yaşamakla karşı karşıya. Ülkedeki sol ve merkez seçmenin SPD’nin tartışmalı adayı Peer Steinbrück’e olan tepkisi dikkat çekerken, başbakan Angela Merkel’in partisinin oylarını arttırması bekleniyor.

Forsa kamuoyu araştırma şirketi tarafından Stern dergisi ve RTL televizyonu için yapılan ankete göre, SPD’nin oy oranı yüzde 25’e kadar düştü. Hristiyan demokrat birlik partileri CDU ve CSU’nun oy oranı yüzde 42 ile son yılların en yüksek oranına ulaşırken, ezeli rakibi SPD ile arasındaki oy farkını yüzde 17’ye yüksellti. Yeşiller’in (Die Grünen) ise yüzde 15 oy oranını yakalaması bekleniyor.

Aynı anket, 2012 yılında zor bir dönem geçiren Sol Parti’nin (Die Linke) ise yüzde 9 ile dördüncü parti olacaðına işaret ediyor. Die Linke’nin son bir aydaki diðer anket sonuçlarına göre oy oranını 1 ila 3 puan arasında arttırması dikkat çekti.

Forsa anketinde dikkat çeken bir diðer nokta, iktidarın küçük ortaðı Hür Demokrat Parti’nin yüzde 2 ile dibe vurması oldu. FDP, 2010 yılından bu yana ciddi bir liderlik krizi yaşıyordu.

KABA, ZEVKSÝZ VE PARACI BULUNUYOR

SPD’nin başbakan adayı olan Peer Steinbrück geçtiðimiz haftalarda, başbakan ve bakanların maaşlarını az bulduðunu söylemiş ve birçok kesimden tepki çekmişti. Daha önceki eyalet ve federal bakanlık dönemlerinde deðişik şirketlere yaptıðı hizmetler karşılıðı yüklü miktarlarda yan gelir elde etmesi de Steinbrück’ün zayıf noktalarından birini oluşturuyordu.

Forsa anketinde Steinbrück ile ne düşündüðü sorulan denekler, SPD adayının ‘kaba’, ‘zevksiz’ ve ‘yan gelirler’ terimleri ile baðdaştırdılar. Forsa Genel Müdürü Manfred Güllner, Steinbrück’ün başbakan maaşı ile ilgili sözlerinin seçmende olumsuz etki yarattıðını ve ‘daha fazla para kazanmak için seçilmeyi istediði’ hissi uyandırdıðını söyledi. Güllner, Steinbrück’ün isminin bir kez kötü anıldıðını ve bu imajı düzeltmesinin çok zor olduðunun da altını çizdi.

Ankete göre, başbakanın direkt seçilmesi durumunda SPD adayına oy vereceklerin oranı ise yüzde 22’ye kadar düşüyor. Başbakan Angela Merkel yüzde 58 ile rakibine ciddi bir fark atıyor.

NÝEDERSACHSEN SEÇÝMLERÝ KADERÝNÝ BELÝRLEYECEK

Alman medyası ve siyasi gözlemciler, SPD ve adayı Steinbrück’ün kaderini 20 Ocak’ta yapılacak Niedersachsen eyalet seçimlerinin belirleyeceðinde hemfikirler. Ülkenin dördüncü büyük eyaleti olan Niedersachsen’da halen CDU ve FDP iktidarda bulunuyor ve son anketler sadece CDU, SPD ve Yeşiller’in yüzde 5 barajını aşabileceðini ve SPD-Yeşiller koalisyonunun kurulabileceðini gösteriyor.

Ancak bu eyalette olası bir seçim yenilgisi halinde, faturanın Steinbrück’e kesilmesi de kaçınılmaz görünüyor.

Sosyal demokratlar en son 2009 federal genel seçimlerde dönemin Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’i aday göstermiş ve yüzde 23 oy oranı ile tarihi bir yenilgi almıştı. Yüzde 33,8 oy oranı ile ciddi bir kayıp yaşayan CDU-CSU ise, FDP’nin yüzde 14,6 oy oranı sayesinde iktidar için gerekli çoðunluðu yakalamışlardı. Aynı seçimlerde Die Linke yüzde 11,9, Yeşiller ise yüzde 10,7 ile Federal Meclis’e girmeye hak kazanmışlardı.