Sri Lanka’daki gizli işkence merkezlerine dair rapor yayınladı

Merkezi Güney Afrika’da bulunan Sri Lanka İçin Uluslararası Hakikat ve Adalet Projesi (ITJPSL) tarafından yayınlanan bir rapora göre, tutsak edilen Tamilli militanlara karşı işlenen işkence suçları devam ediyor.

Raporda, Sri Lanka Donanması’na ait deniz üssündeki işkence merkezindeki uygulamalara dair tanıklıklara yer verildi. 

Tamil gerillalarının iç ihanet sonucu katledildikleri 2009 yılı 2014 yılları arasındaki işkence ve cinsel saldırı suçlamalarının yer aldığı rapor, ‘Bitmeyen Bir Savaş: Sri Lanka’da İşkence ve Cinsel Şiddet 2009-2014’ başlığıyla yayınlandı. 

Rapora göre, 2009-2014 yılları arasında Tricomalee donanma üssündeki işkence merkezinde tutulan Tamilliler aylarca işkencelere maruz bırakıldı. ITJPSL’e konuşan eski tutsaklar, tutuldukları üssün avukatlar, insan hakları örgütleri veya Kızılhaç gibi kuruluşlara kapalı bir merkez olduğunu söylediler. 

Raporda ifadeleri yer alan eski bir tutsak, işkence gördükleri yerlerde kan izlerine ve diğer mahkumların bağırışlarına tanık olduğunu beyan etti. Rapora göre, Sri Lanka askerleri kaba dayak, baş aşağı askı, sigarayla yakma ile diş ve tırnakların sökülmesi gibi oldukça ağır işkenceler yapıyorlar. 

Bazı tutsakların ise cinsel saldırıya maruz kaldıkları da raporda yer aldı. 

RÜŞVET VE FİDYE KARŞIĞINDA BAŞKA CEZAEVLERİNE SEVK EDİLİYORLAR 

ITJPSL raporundaki ifadelere göre, aylarca işkence gören Tamilli tutsakların ailelerinden alınan rüşvet ve fidyeler ile yaşadıkları işkencelere son verilebildi. 

Para karşılığında başka bölgelere sevk edilen tutsaklardan işkence merkezinde yaptıkları hakkında sessiz kalmaları şartı da getirilmiş. 

ITJPSL raporunda, söz konusu işkence merkezinin donanma üssünün ortasında yer aldığı Google Earth verileriyle de kesinleştirildi. 

Raporu hazırlayan çalışma grubunun üyelerinden Ariel Dulitzky, Srie Lanka’nın doğusundaki işkence merkezine yönelik tanıklıkların dikkate alınması ve gerekli incelemelerin yapılması gerektiğini söyledi. 

Daha önce de benzeri raporların yayınlandığı Sri Lanka’daki işkence merkezleri hükümet tarafından inkar ediliyor. Dönemin devlet başkanı Mahinda Rajapaksa ve hükümeti ise, işkencelere ilişkin olarak ‘boş söylenti’ iddiasında bulunmuştu.