Sudan’da 24 saatlik ateşkes biter bitmez çatışmalar başladı

Sudan’da Suudi Arabistan öncülüğünde müzakere edilen 24 saatlik ateşkes biter bitmez çatışmalar yeniden başladı.

Suudi Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada ateşkesin cumartesi günü saat 06.00’dan itibaren tüm Sudan’da uygulanacağını bildirmişti.

Ateşkesin sona ermesinden 10 dakika sonra başkent Hartum’da çatışmalar yeniden başladı.

Başkent sakinleri sabaha top atışları ve birçok mahallede çatışma sesleri ile uyandı.

BİNLERCE KİŞİ ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler’e göre çatışmaların başladığı 15 Nisan’dan bu yana en az 1800 kişi hayatını kaybetti, 1,5 milyonu aşkın kişi göçe maruz kaldı. İnsan hakları örgütleri savaşın başından bu yana ağır suçlar işlendiği tepkisinde bulunuyor.

TOPLU TECAVÜZLER VAR

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) sivillerin savaşan güçler tarafından canlı kalkan olarak kullandığını bildirdi.

BM Kadın servisinin Sudan temsilcisi Adjaratou Ndiaye, artan cinsel saldırılara dikkat çekerek özellikle “toplu tecavüzler” yaşandığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çarşamba günü Suudi Arabistan’a yaptığı ziyarette Washington ve Riyad’ın çatışmalara son vermek için “sağlam bir işbirliğini” sürdüreceğini belirtmişti.

MISIR MÜLTECİ AKIŞINA KARŞI KURALLARI SERTLEŞTİRDİ

Kuzeyde Sudan ile sınırı olan Mısır ise cumartesi günü yaptığı açıklamada savaştan kaçan Sudanlıların ülkeye giriş formalitelerini sertleştireceklerini bildirdi. Çatışmaların başından bu yana 200 bini aşkın Sudanlı karayolu ile Mısır’a giriş yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, getirdikleri tedbirlerin ülkeye giren Sudan vatandaşlarını engellemek veya sayısını sınırlandırmayı amaçlamadığını, Sudan tarafındaki bireyler veya grupların giriş vizelerini tahrif eden faaliyetlerine son vermeyi hedeflediğini belirtti.