Sudan’da 72 saatlik yeni ateşkes

Sudan’da Amerikalılar ve Suudilerin arabuluculuğunda 72 saatlik yeni bir ateşkes kararı alındı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada "Suudi Arabistan Krallığı ve ABD, Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) temsilcilerinin Sudan genelinde Pazar gününden itibaren 72 saatlik ateşkes için anlaşmaya vardığını duyurur” dedi.

Bu 72 saatlik ateşkesin ülke geneline insani yardımların ulaştırılmasına hizmet etmesi umut ediliyor.

Açıklamaya göre, tüm hareket ve saldırıları durdurmanın yanı sıra, iki taraf insani yardımın Sudan'ın her yerine ulaştırılmasına izin vermeyi kabul etti.

Ateşkes duyurusu, Hartum’da sivillerin katledildiği hava saldırıları ve çatışmalardan sonra geldi.

Cumartesi günü başkent Hartum’un güneyinde düzenlenen hava saldırılarında 5’i çocuk olmak üzere en az 17 sivil hayatını kaybetmişti. Hava saldırılarında 25 ev yıkılmıştı.

 ACLED isimli sivil toplum örgütünün son raporuna göre, çatışmaların başladığı nisan ayı ortasından bu yana Sudan'daki savaş 2 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre 2,2 milyondan fazla insan ülkeden kaçtı ve bunların bir milyondan fazlası Hartum'u terk etti, 528 binden fazla kişi de komşu ülkelere kaçarak mülteci durumuna düştü.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ise savaşın temel mağdurlarından olan çocukların durumuna dikkat çekti. UNICEF, "Sudan'da iki aydır devam eden savaş bir milyondan fazla çocuğun yerinden olmasına yol açarken, 330 çocuk öldürüldü ve 1.900'den fazlası yaralandı” dedi.