Sudan’da bir milyon çocuk yerinden edildi

UNICEF, nisan ortasında bu yana kanlı bir iktidar savaşının yaşandığı Sudan’da yarım milyondan fazla çocuğun evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.

Sudan'da ordu ile paramiliter güçler arasındaki savaş başta çocuklar olmak üzere sivilleri ağır bir şekilde vurmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) "Sudan'da iki aydır devam eden savaş bir milyondan fazla çocuğun yerinden olmasına yol açarken, 330 çocuk öldürüldü ve 1.900'den fazlası yaralandı” dedi.

UNICEF'in Sudan temsilcisi Mandeep O'Brien, "bu krizin en ağır yükünü taşıyan" çocukların "içine hapsolduğu amansız kabusu" kınadı.

UNICEF bölgesel iletişim sorumlusu Ammar Ammar cuma günü AFP'ye verdiği demeçte, "Çocuklar, 45 milyon nüfusu olan Sudan'ın yarısından fazlasını temsil ediyor" dedi.

UNICEF'e göre Sudan'da 13,6 milyondan fazla çocuğun insani yardıma ihtiyacı var.

BM kuruluşu, bunlardan 620 bininin akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu belirtirken, zamanında yardım edilmezse yarısının ölebileceği konusunda uyardı.

Sivillerin yönelik şiddetin geniş bir şekilde tırmandığı Darfur’un durumuna dikkat çeken UNICEF, bu bölgede "270 bini çatışmalar nedeniyle yerinden edilmiş 5.6 milyon çocuk yaşıyor" dedi.

ACLED isimli sivil toplum örgütünün son raporuna göre, Sudan'daki savaş 2 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre 2,2 milyondan fazla insan ülkeden kaçtı ve bunların bir milyondan fazlası Hartum'u terk etti, 528 binden fazla kişi de komşu ülkelere kaçarak mülteci durumuna düştü.