Sudan’da ölü sayısı artmaya devam ediyor

Sudan’da, 19 Aralık’tan bu yana başkent Hartum dahil 10 dolayında kentte, ekmek fiyatlarındaki fahiş zamlara karşı başlayan gösterilerde bilançonun giderek ağırlaştığı bildiriliyor.

Ekmek fiyatlarının üç kat artmasına tepkiyle başlayan ve giderek 1989’dan beri iktidarda olan diktatör Ömer El Beşir rejiminin düşmesi mücadelesine dönüşen eylemlerde onlarca kişi hayatını kaybetti.

Sudan hükümeti, olaylarda şimdiye kadar 19 kişinin öldüğünü savunurken, Uluslararası Af Örgütü (AI) bu rakamı üç gün önce 37 olarak vermişti.  Olaylarda resmi rakamlara göre 200’ün üzerinde de yaralı var.

Sudanlı Gazeteciler Ağı’nın da üç günlük grev çağrısı yaptığı ülkede, son olarak Komünist Parti’den de Ömer El Beşir rejimini devirme çağrısı yapılmıştı.

Protestoların bugün de devam edeceği bildirilirken, polisin katlettiği kişilerin sayısının çok daha fazla olabileceği tahmin ediliyor.

2011’de Güney Sudan’ın referandum yoluyla bağımsızlığını kazanması ardından petrol rezervlerinin dörtte üçünü kaybeden Sudan’da, enflasyon yüzde 70’e ulaşmış durumda. 2003 yılında Darfour’da yapılan soykırım nedeniyle halen birçok ülkenin yaptırım uyguladığı Sudan’da ABD’nin geçtiğimiz yıl yaptırımları kaldırma kararı da yatırımları çekmeye yetmemişti.

1989 yılından bu yana darbe ile ele geçirdiği iktidarı bırakmayan Ömer El Beşir, 2010’dan bu yana Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yana savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım işlemekle suçlanıyor. Buna rağmen iki kez ülkenin başına seçildi. En son 2015’te yüzde 94,5’lik oy oranı ile seçildi. El Beşir, anayasada değişiklik yaparak, üçüncü kez aday olmaya hazırlanıyor. Beşir ayrıca, ülkesinin kamu fonlarından 9 milyar doları cebe indirmekle de suçlanıyor.