Sürdürülebilir kalkınma için eğitimin gelecek 10 yılı tartışılıyor

Sürdürülebilir kalkınma için eğitimin gelecek 10 yılı tartışılıyor

Almanya’nın Bonn kentinde Birleşmiş Milletler’in ‘Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim On Yıllık Programı’nın bitişi nedeniyle bir konferans düzenleniyor. Yüzlerce bilim insanı, siyasetçi ve eğitimcinin katıldığı konferansta, geçen 10 yıllık dönemin bilançosu ile önümüzdeki 10 yıla ilişkin yeni hedeflere dair öneriler sunulacak.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)  2005-2014 yıllarını ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim’ dönemi olarak kabul etmişti. Geçtiğimiz 10 yılda yapılanlar ile önümüzdeki 10 yıl içinde yapılması gerekenler, Almanya’nın eski başkenti Bonn’da tartışılıyor.

Bonn’da bulunan eski Federal Meclis binasında toplanan konferansa 450 kadar bilim insanı, eğitimci ve siyasetçi katıldı. Dün başlayan konferansta, sürdürülebilir kalkınma alanında yapılanlar ile eksik bırakılan noktalar irdelenecek.

Konferansa ev sahipliği yapan Almanya Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka, sürdürülebilir kalkınmanın artık bir ‘hayal’ olmadığını bildiklerini söyledi. Geçtiğimiz on yıllık süre içerisinde birçok önemli adımın atıldığını belirten Wanka, siyasetin konuya akılcı yaklaşmasının önemine dikkat çekti.

Sürdürülebilir kalkınmanın eğitim programlarının önemli bir parçası olması gerektiğinin altını çizen Alman Eğitim Bakanı, ekolojik, sosyal ve ekonomik alanda sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin bilinçlenmenin ancak eğitimle olacağını vurguladı.  

BM’nin on yıllık programının Almanya’daki ulusal komitesinin başında olan profesör Gerhard de Haan ise, sürdürülebilir kalkınmanın eğitim-öğretim programlarının temel parçası olması gerektiğine dikkat çekti. Görevlerinin 2014 yılında bitmediğinin altını çizen de Haan, sürdürülebilir kalkınma eğitimi için önemli adımların henüz atılmadığını kaydetti.

BM ve UNESCO tarafından öncülük edilen ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim 10 Yıllık Dönemi’, dünya üzerindeki kaynakları yenileyerek kalkınmanın sürekliliğini sağlamak için ülkelerin temel eğitim programlarında değişimler öngörüyor. Enerji ve gıda gibi sınırlı olan birçok ihtiyacın yenilenebilir metotlarla elde edilmesi ile ekonomik ve sosyal gelişmenin aksamadan devamını öne çıkaran sürdürülebilir kalkınma için son yıllarda ciddi adımlar atılıyor. Birçok ülkede, yenilenebilir enerji metotları, sürdürülebilir tarım gibi konular eğitim programlarına alınmış durumda.

Bonn’daki konferansın sonuç bildirgesinin yarın açıklanması bekleniyor.