Suriye, ABD-Rusya uzlaşmasından memnun

Suriye, ABD-Rusya uzlaşmasından memnun

Suriye'nin durumuna ilişkin ABD ile Rusya arasındaki yakınlaşma Şam yönetimi tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Resmi haber ajansı Sana'ya göre Suriye Dışişleri Bakanlığı, "Suriye; Rusya'nın BM Misakı ve uluslararası kanunlara dayalı sabit tutumuna inancından hareketle Rusya ve ABD arasındaki vizyon yakınlığını memnuniyetle karşılıyor" dedi.

Moskova ve Washington, Başar El Esad rejimi ve muhalifleri çatışmaya siyasi bir çözüm bulmaya çağırmıştı. Her iki ülke ayrıca, Suriye üzerine acilen uluslararası bir konferans düzenlenmesini istiyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov Moskova'da bir araya geldi.  Müzakereli bir çözümün alternatifinin olmadığını söyleyen Kerry, "Alternatif, Suriye'nin bir parçalanmaya gidebileceğidir" dedi.

Moskova ve Washington arasındaki anlaşma çerçevesidne sözkonusu konferansın Mayıs ayı sonunda yapılabileceğini ifade eden Sergey Lavrov ise, bunun Cenevre'de geçen yıl yapılan konferansın devamı olacağını söyledi.

2012’de Cenevre’de yapılan konferansta kabul edilen geçiş planı ölü bir metin olarak kalmıştı.  Planda Başar El Esad’ın gidişine vurgu yapılmıyordu. Moskova ile Washington arasındaki uzlaşıda da Başar El Esad'ın geleceği üzerine bir karardan bahsedilmiyor.  Suriye rejimi, Esad'ın geleceğinin ancak 2014'deki seçimlerle belirlenebileceğini söylüyor. 

Rusya’ya göre Suriye rejimi önerilen konferansa katılmaya hazır. İki ülke arasındaki uzlaşı Avrupa Birliği ve Suriye için uluslararası arabulucu Lakhdar Brahimi tarafından selamlandı. 

Suriye Ulusal Koalisyonu ise siyasi bir çözüm bulunması için Esad’ın gidişinin üzerinde müzakere edilemez bir koşul olduğunu belirtti.  Muhalefet açıklamasında “Suriye Ulusal Koalisyonu Suriye halkının demokratik bir devlet özlemini gerçekleştirecek siyasi bir çözüm çağrısı yapan uluslararası çabaları selamlıyor ama bu ancak Başar El Esad ve rejiminin gidişi ile başlayabilir” dedi.