Suriye'de iki İspanyol gazeteci kaçırıldı

Suriye'de iki İspanyol gazeteci kaçırıldı

İspanyol gazeteciler Javier Espinosa ve Ricardo Garcia Vilanova, Türkiye ile sınırı olan Rakka bölgesinde El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından alıkonuldu.

El Mundo gazetesi tarafından 9 Aralık Pazartesi günü yapılan açıklamada, El Mundo muhabiri Javier Espinosa ile bağımsız fotoğrafçı Ricardo Garcia Vilanova'nın 16 Eylül günü Suriye'de El Kaide bağlantılı bir grup tarafından kaçırıldığı bildirildi.

Gazete, Deyr Ezzor bölgesinde savaşın siviller üzerindeki sonuçları üzerine iki haftalık bir röportaj ardından her iki gazetecinin Suriye'den çıkmak istediği sırada Türkiye sınırı yakınlarında kaçırıldığını belirtti. Gazeteciler kendilerine eşlik eden Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) dört savaşçısı ile birlikte alıkonuldular. "Teorik olarak bunların gazetecilere koruma sağlaması gerekiyordu" diyen El Mundo, "Suriyeliler 12 gün sonra serbest bırakıldılar ama İspanyollar için durum böyle olmadı" diye ekledi.

Üçüncü bir İspanyol gazeteci de Eylül ayı başında Suriye'de kaçırılmıştı. 1 Eylül günü ÖSO savaşçılarının eşliğinde Türkiye'den Suriye'ye geçen Katalan gazetesi El Periodico muhabiri Marc Marginedas'in, Barselona'daki gazete ile en son ilişki kurduğu 4 Eylül'den beri bir silahlı grubun elinde olduğu ifade edildi.