Suriye’de İslami Cephe Amerikalılarla görüşmeyi reddetti!

Suriye’de İslami Cephe Amerikalılarla görüşmeyi reddetti!

Kısa bir süre önce kurulan ve Batı destekli Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) karargahını ele geçiren İslami Cephe’nin Amerikalı yetkililerle görüşmeyi reddettiği bildirildi.

Amerika’nın Suriye Büyükelçisi Robert Ford, El Arabiya televizyonunda yayınlanan açıklamasında “İslami Cephe, neden belirtmeden bizimle masada oturmayı reddetti” dedi.

Arapça konuşan Ford, “Onlarla görüşmeye hazırız çünkü biz Suriye’deki tüm siyasi parti ve gruplarla konuşuyoruz” diye ekledi.

Suriye’deki bir çok silahlı gruptan oluşan İslami Cephe, geçen ay kuruldu. El Kaide ile bağlantılı olmadığı iddia edilen bu grubun onbinlerce savaşçısı olduğu belirtiliyor.

Bir gün önce, Salı günü, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Filipinler’de yaptığı açıklamada her iki taraf arasında bir görüşmenin mümkün olduğunu söylemişti.  Kerry’nin bu açıklaması, Amerikalı yetkililerin İslami Cephe temsilcileri ile Türkiye’de bir görüşme gerçekleştireceği yönünde medyada yer alan bilgilerden sonra geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Marie Harf, Pazartesi yaptığı açıklamada “İslami Cephe Suriye muhalefeti içerisinde bilinen İslamcı grupların bir ittifakıdır ve İslami Cephe ile diyalog yürütebiliriz çünkü terörist olarak değerlendirilmiyor” dedi.

Suriye rejimi de Çarşamba günü bu açıklamaya tepki göstererek Amerikalıların “teröristlerle” diyalog kurmasının şaşırtıcı olduğunu söyledi.  Suriye Dışişleri Bakanlığı İslami Cephe’nin “terörist bir grup” olduğunu belirterek, “Bu kınanılır açıklamalar, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üyesi olarak terörizme karşı mücadeleye ilişkin kararların uygulanmasını gözetme sorumlulukları ile çelişiyor” dedi.

Bakanlık, “ABD’nin diyalog kararı almadan önce İslami Cephe’nin kanununu okuması iyi olacak” diyerek İslami Cephe’nin Suriye’de bir İslami Emirlik kurulmasını istediğini belirtti.  Bakanlık ABD’nin bu girişiminin Cenevre-2 Konferansı’na da ters olduğunu belirtti.