'Suriye'de kimyasal silah kullanıldığının kanıtları var!'

'Suriye'de kimyasal silah kullanıldığının kanıtları var!'

İngiliz ordusu bilim insanlarının, Suriye'deki çatışmalarda kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtlar bulduğu iddia edildi.

The Times gazetesi,  Şam yakınındaki bir alanda elde edilen ve ülkeden kaçak bir şekilde çıkarılarak İngiltere'ye getirilen bir toprak eşantiyonunun "bir çeşit kimyasal silah" kullanıldığının kanıtı olduğunu belitti. Bu bilgi Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırıldı.  

Gazetenin manşetinde yer alan haberde testlerin bakanlığın kimyasal ve biyolojik araştırma departmanı tarafından yapıldığı ifade edildi.

BM diplomatları da perşembe günü Batılı ülkelerin Suriye'de en az bir kez kimyasal silah kullanıldığına dair "sağlam kanıtlara" sahip olduğunu söylemişti.

İngiltere'de yapılan araştırma bu silahların Başar el Esad rejimi tarafından mı yoksa silahlı gruplar tarafından mı kullanıldığına açıklık getiremiyor.

Suriye'de Başar El Esad hükümeti ile silahlı muhalefet karşılıklı olarak, Halep ve Şam bölgelerinde kimyasal silah kullanıldığı suçlamalarında bulunuyor. Şam yönetimi 20 mart günü BM'ye resmi bir talep götürmüştü.

8 Nisan günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Şam rejiminin talebi üzerine kimyasal silahların çatışmalarda kullanılıp kullanılmadığını araştırmak için oluşturulan bir heyetin Suriye'ye gitmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

Ancak Suriye Dışişleri Bakanlığı aynı gün yaptığı bir açıklamada Ban Ki-Moon'un önerisini reddederek, isim vermeden Ban Ki-Moon'un Suriye'de kan akmasını destekleyen "bilinen ülkelerin" baskısına geçit verdiğini söylemişti.