Suriye’deki Dürziler Sünnileştiriliyor mu?

Suriye’deki Dürziler Sünnileştiriliyor mu?

Suriye muhalefeti içinde yer alan Durzi temsilciler, İdlip’te bulunan 18 Dürzi köyünün Sünnileştirildiği iddialarını ret ettiler.

Bundan bir süre önce Suriye muhalefetine yakın haber kaynakları ve siteler İdlib'de yaşayan Dürzilerin El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile El Nusra Cephesi tarafından zorla Sünnileştirildiğini iddia etti.

El-Şerq el-Ewset gazetesi Suriye Muhalefeti içinde yer alan Askeri Konseyi'nin İsveç temsilcisi Şefik Amir’e dayandırdığı haberine göre bölgede bulunan Sünni şeyhleri Dürzi köylerini ziyaret ederek Dürzi şeyhleriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Amir, Dürzilerin din değiştirmeye mecbur edildiklerine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını savundu.  

Suriye muhalefeti temsilcisi Suriye’nin İdlib eyaletinde 30 bin Dürzi’nin yaşadığını ve bunların büyük çoğunluğunun Suriye muhalefetini desteklediğini savundu.  

Suriye Ulusal Koalisyonu içinde yer alan Dürzi asıllı Cebir el-Şofi haberleri yalanlayarak El Nusra Cephesi silahlı gruplarının Dürzilerin yaşadığı bölgede bulunmadığını söyledi.

Dürzi köyleri İdlib kentine 50 kilometre mesafedeki Yüksek Dağlar bölgesinde yer alıyor. Durziler bu bölgede geçimlerini tarımla sağlıyor.

Dürziler Suriye’deki en büyük dört dini inanış arasında yer alıyor ve Suriye nüfusunun % 4’nü teşkil ediyor. Suriye’deki Dürzilerin büyük çoğunluğu Swedaye  Qunetira, Idlib ve Şam çevresinde yaşıyorlar.

Temel olarak Suriye olmasına rağmen Lübnan ve İsrail'de de yaşıyorlar. Ortadoğu'nun sır topluluğu olarak bilinen Dürzilerin dünyadaki nüfusunun 1 ile  2.5 milyon olduğu tahmin ediliyor.

11. yüzyılda ortay çıkan ve felsefi inisiyasyona dayalı tek tanrılı inançları, Şiiliğin bir akımı olan İsmaililiğin bir kolu olarak da değerlendiriliyor.