Suriye'den silahlı gruplara 'kimyasal silah' suçlaması

Suriye'den silahlı gruplara 'kimyasal silah' suçlaması

Batılı devletler Suriye’yi kimyasal ve biyolojik silah kullanımı konusunda uyarırken, Suriye’deki Başar El Esad iktidarı da BM’ye gönderdiði mektuplarda silahlı bir grubun zehirli bir klor fabrikası ele geçirdiðini belirterek, halka karşı olası kullanımı konusunda uyardı.

Suriye Dışişleri Bakanlıðı Birleşmiş Milletler’e yazdıðı mektuplarda silahlı grupların halka karşı kimyasal silah kullanmaması için uyardı. Bakanlık, askeri birliklerinin halka karşı kimyasal silaha başvurmayacaðını da yineledi.

Dışişleri Bakanlıðı, uluslar arası toplumun son olarak silahlı bir grup tarafından Halep’in doðusundaki özel bir zehirli klor fabrikasını ele geçirmesi karşısındaki sessizliðine tepki gösterdi.

Bakanlık, geçen hafta El Nusra Cephesi tarafından yayınlanan bir videoda görülen zirai bir alandaki sodyum hidroksit ve kloridrik gaz üreten SYSACCO isimli Suriye ve Suudi Arabistan ortaklıðındaki fabrikayı ima ediyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve BM Güvenlik Konseyi’ne gönderilen mektuplarda, Şam yönetimi kimyasal silahları “eðer varsa” asla kullanmayacaklarını bildirirken, Suriye’nin başta ABD olmak üzere “terörizmi destekleyen bilinen ülkelere” halkını koruduðunu savundu.

Batılı devletler de son günlerde Beşar el Esad rejimine yönelik kimyasal silahların olası kullanımına ilişkin uyarılarını arttırdı. Bugün Ýngiliz Dışişleri Bakanı William Hague, bu yönlü bir uyarı yaparken, Suriye’ye karşı askeri bir müdahaleyi de asla dışlamadıklarını belirtti.

Manama’daki bölgesel güvenlik forumu sırasında basın mensuplarına açıklamada bulunan William Hague, “Biz kimyasal ve biyolojik silah stokları ve rejimin bunları kullanacaðına ilişkin bilgiler karşısında son derece endişeliyiz” dedi.

Bu silahların Başar El Esad rejimi tarafından kullanılması veya bu silahların başka grupların eline geçmesi gibi bir çok “tehlikeli senaryo” konusunda uyaran Hague, rejimin kimyasal ve biyolojik silahlara başvurması halinde “acil planlar geliştirdiklerini” belirtti.

Bahsedilen bu planlar konusunda detay vermeyi reddeden Hague, olası askeri bir müdahaleye ülkesinin katılıp katılmayacaðı sorusuna da ülkesinin hiçbir seçeneði dışlamadıðını ifade etti Hugue, buna karşın şimdilik “barışçıl bir geçişi” desteklemeye devam ettiklerini savundu.

Batılı birçok ülke son günlerde kimyasal silahlara ilişkin Esad rejimine uyarılarda bulundu. Amerikalı yetkililer, Suriye ordusunun uçaklardan bırakılmak üzere bombalara sarin gazı yüklediðini öne sürmüştü.