Suriye devlet televizyonu kameramanı öldürüldü

Suriye devlet televizyonu kameramanı öldürüldü

Suriye devlet televizyonunun bir kameramanı Şam’da düzenlenen silahlı saldırıda öldürüldü.

Devlet televizyonu, haydar El Sumudi isimli kameramanın Şam’ın batısında bulunan Kafar Suse mahallesindeki evinin önünde “silahlı terörist bir grubun” saldırısı sonucu hayatını kaybettiðini duyurdu.

Resmi haber ajansı Sana, kameraman El Sumudi Cuma günü evinden işine giderken saldırıya uðradıðı bilgisini aktardı.

Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) 2012 bilançosuna göre bu yıl içerisinde 88 gazeteci öldürüldü, 879 gazeteci tutuklandı/gözaltına alındı, 1993 gazeteci saldırıya uðradı veya tehdit edildi, 38 gazeteci alıkonuldu, 73 gazeteci ülkelerinden kaçtı, 6 medya çalışanı öldürüldü, 47 net-vatandaşı ve internet gazetecisi öldürüldü, 144 blogcu veya internet vatandaşı tutuklandı.

Suriye’yi “bilgi aktörlerinin mezarlıðı” olarak tanımlayan RSF’ye göre bu ülkede 2012 yılında en az 17 gazeteci, 44 internet gazetecisi ve 4 medya çalışanı öldürüldü. Bu son ölümle birlikte, ülkede hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı en az 18’e çıkıyor.

Ayrıca Suriye’de iki yabancı gazeteci de kayboldu. Amerikalılarca finanse edilen Arapça dilli televizyon El Hurra’ya çalışan Filistin-Ürdün vatandaşı Başar Fehmi El Kadumi 20 Aðustos günü Halep’te kayboldu. Amerikalı serbest gazeteci Austin Tice ise 13 Aðustos günü Şam’ın bir banliyösünde kayboldu.

Hükümet gazetesi Teşrin’e çalışan bir gazeteci de Şam’ın güneyinde 4 Aralık günü öldürülürken, iki hafta öncesinde ise Tadamun mahallesinde ise resmi televizyonun bir muhabiri silahlı gruplar tarafından kaçırıldıktan sonra öldürüldü. Silahlı gruplar bu gazeteciyi, rejimin milis gücü olan Şebiha üyesi olmakla suçlamıştı.