Suriye için 'ulusal birlik hükümeti' önerisi

Suriye için 'ulusal birlik hükümeti' önerisi

İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Garcia-Margallo, hükümetinin Suriye'deki savaş koşullarından çıkış için bir "ulusal birlik hükümeti"nden yana olduğunu söyledi.

Lübnan'ın başkent Beyrut'a ziyarette bulunan İspanya Dışişleri Bakanı, "Başar El Esad rejimi toplum aşağı yukarı büyük bir kesimi ile Ruslar ve İranlıların desteğini alıyor, ve işleyen bir orduya güvenebilir" dedi.

Garcia-Margallo, "Diğer tarafta, selefi örgütler var.  Çözüm, tüm toplulukların temsil edildiği bir geçiş, bir ulusal birlik hükümetinin kurulması için görüşmelerden geçiyor" diye ekledi.

Suriye'de iki yılı aşkın bir süredir kanlı çatışmalar yaşanıyor. BM'ye göre ölü sayısı 70 bini geçti.  Suriye rejiminin kimyasal silahlar kullandığı yönünde de iddialar var.  ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Salı günü gerçekleştirdikleri görüşmede Haziran 2012'de Cenevre'de varılan uluslararası anlaşma çerçevesinde siyasi bir çözüm arayışını tartıştılar.

30 Haziran 2012 Cenevre Anlaşması çatışmanın tüm taraflarını bir araya getiren siyasi bir geçiş sürecinin hayata geçirilmesini öngörüyor.

ASKERİ HAVAALANINDA ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR

Bu arada alanda çatışmalar sürüyor. Ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te ilk kez Menegh askeri havaalanının içinde çatışmalar başladı.  Suriye İnsan Hakları Gözlemevi müdürü Rami Abdul Rahman AFP'ye yaptığı açıklamada, isyancıların aylardan beridir kuşatmaya aldıkları havaalanına bu sabah ilk kez girdiklerini bildirdi.

REJİME BAĞLI MİLİS GÜCÜNE KÜRTLERDEN EYLEM

Havaalanı içerisine şiddetli çatışmaların yaşandığı ve onlarca kişinin öldüğü bildirilirken, Gözlemevi'ne göre yakın bir köyden rejim güçlerine takviye amacıyla harekete geçen orduya bağlı milis gücü olan savunma komitelerinin dokuz üyesi, Kürt savaşçılar tarafından öldürüldü.  Havaalanı içerisindeki çatışmalarda onlarca kişinin öldüğü bildiriliyor. 

İlgili haber:

Efrin'de Ziyaret köyü bombalandı: 4 ölü