Suriye insani yardımlara izin verdi

Suriye insani yardımlara izin verdi

BM, Suriye’deki bazı alanlara insani yardımları ulaştırmak için Suriye Yönetimi ile anlaştı. Suriye yönetimi Türkiye sınırları hariç komşu ülkelerin topraklarından zarar gören bölgelere doğrudan iletilmek üzere, insani yardım teslimatlarını kabul etti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, Suriye yönetiminin hala güvenlik endişesi duyduğu Türkiye sınırı izin verilen bölgelerin dışında kalmak şartı ile insani yardımların doğrudan alanlara ulaştırmasına izin verdiğini açıkladı.

Amos, "Güvenlik Konseyi’nde yapılan istişarelerden sonra Suriye yönetimi, insani amaçlı yardımların Irak, Lübnan ve Ürdün sınırlarından ülkeye girişine izin verilebileceğini kabul etti" dedi.

Cephe üzerinden de insani yardım faaliyetlerinin yapılabilmesi konusunda olumlu gelişmeler elde edildiğini bildiren Genel Sekreter Yardımcısı, ancak kuşatma altında bulunan bölgelerde mahsur kalan 250 bin ve ulaşılması zor ve uzak bölgelerde yaşayan 2 milyon 500 bin Suriyeliye yardım ulaştırmada hala zorluk çekildiğini bir defa daha dile getirdi.

BM Acil Durum Koordinatörü Valerie Amos ekim ayının sonunda da Güvenlik Konseyi ülkelerini uyararak  “Kelimeler, Suriye’deki zalim gerçekliği ifade etmeye yetmiyor” demişti.

Amos Yardım ekiplerinin bir yıldan beri zor durumda olan yaklaşık 2,5 milyon kişiye ulaşamadığını belirterek, Suriye’deki taraflara uluslararası yardımların ülkeye girişine izin vermeleri için baskı yapılması gerektiğini söylemişti.