Suriye konulu toplantı Cuma günü New York’ta

Suriye’deki iç savaşa ilişkin ABD ve Rusya öncülüğündeki toplantının Cuma günü New York’ta düzenleneceği duyuruldu.

Suriye’deki iç savaşa ilişkin ABD ve Rusya öncülüğündeki toplantının Cuma günü New York’ta düzenleneceği duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus meslektaşı Sergey Lavrov ile birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Moskova’da bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrasında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin 18 Aralık Cuma günü için planladığı dışişleri bakanları toplantısını desteklediklerini söyledi. Lavrov, New York’ta yapılacak görüşmeler sonrasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunacakları bir tasarı ile Viyana’da daha önce üzerinde uzlaşılan prensiplerin karara bağlanmasını isteyeceklerini de kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de toplantının yapılacağını teyit etti. Kerry, dün Lavrov ile üç saatlik görüşmesinin ardından Vladimir Putin ile de üç saati aşkın bir araya geldi.

Viyana’da Ekim ve Kasım aylarında 17 ülkenin katılımıyla düzenlen toplantılarda Suriye sorununun çözümü için bir yol haritası üzerinde uzlaşılmıştı. Yol haritası, Ocak ayı başında Suriye rejimi ile muhalif gruplar arasında görüşmelerin başlaması, 6 ay içinde bir geçiş hükümeti kurulması ve önümüzdeki 18 ay içerisinde ise seçimlerin düzenlenmesini öngörüyordu.