Suriye-Lübnan sınırında onlarca kişi açlıkan öldü

Suriye rejimi ile muhalif gruplar arasında paylaşılan Lübnan sınırındaki Madaya kenti Aralık ayı başından bu yana ciddi bir insanlık kriziyle karşı karşıya.

Suriye’de kuşatma altındaki birçok kentte olduğu gibi Lübnan sınırındaki Madaya’da insanlık dramı devam ediyor. Uluslar arası yardım kuruluşlarına göre, son bir ayda tespit edildiği kadarıyla en az 23 kişi açlıktan yaşamını yitirdi.

Suriye rejimi ile muhalif gruplar arasında paylaşılan Lübnan sınırındaki Madaya kenti Aralık ayı başından bu yana ciddi bir insanlık kriziyle karşı karşıya. 40 bine yakın kişinin yaşadığı kent etrafındaki kuşatma nedeniyle ciddi gıda sorunu yaşanıyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) tarafından yapılan açıklamaya göre, son bir açlıktan yaşamını yitirenlerin sayısı 23 olarak verildi. Bu kişilerden 6’sının bebek olduğunu duyuran MSF, verilen rakamın örgütün desteklediği bir sağlık merkezindeki kişileri kapsadığını belirtti.

MSF yöneticilerinden Brice de le Vingne, yarısı rejim güçlerinin elinde olan Madaya’da muhalif grupların elindeki diğer yarısında ciddi gıda sıkıntısı yaşandığını söyledi. Açlıktan yaşamını yitirenlerin yanı sıra kentten kaçmaya çalışan 13 kişinin de mayın patlaması veya keskin nişancılar tarafından katledildiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre ise, Madaya’da yardıma muhtaç durumda mahsur kalanların sayısı 40 bin civarında. Muhalifler ve Esad rejiminin bölgeye yardım ulaştırması aylarca engellenmiş, ancak Şam yönetimi kente yardım konvoylarının girişine izin vermişti.

Alman Kızılhaç Örgütü (DRK) tarafından yapılan açıklamada ise, kentte kuşatma altında açlıkla başbaşa bırakılan on binlere yardım edilebilmesi için konvoylara serbest giriş hakkı verilmesi istendi. Madaya’nın Suriye’de açlıkla boğuşan kentlerden sadece biri olduğunu söyleyen DRK Başkanı Rudolf Seiters, ülkede yaklaşık yarım milyon kişinin kuşatma altındaki ya da ulaşılması zor bölgelerde yaşadığını belirtti.