Suriye rejimi Halep'teki bombardımanlarını durdurmaya hazır!

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Elçisi Staffan de Mistura, Başar El Esad rejiminin Halep kentindeki bombardımanlarını altı hafta boyunca durdurmaya hazır olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Elçisi Staffan de Mistura, Başar El Esad rejiminin Halep kentindeki bombardımanlarını altı hafta boyunca durdurmaya hazır olduğunu söyledi.

Suriye'de temaslarda bulunduktan sonra New York'a dönen BM özel temsilcisi Staffan de Mistura'ya göre Suriye rejimi Halep kentine yönelik havadan yapılan bombardımanlar ve top atışlarını altı hafta boyunca durdurmaya hazır olduğunu bildirdi.

Mistura, hava saldırıları ve top atışlarının durdurulacağı tarihin Şam yönetimi tarafından açıklanacağını söyledi. Bombardımanın durması ile birlikte yerel düzeyde bir ateşkes üzerinde tartışmalar yürütülecek.

BM Suriye özel temsilcisi, hava gücüne sahip olmayan muhalefetten de roket ve havan topu atışlarını altı hafta boyunca durdurmalarını isteyeceğini belirtti.

Yerel düzeydeki bu ateşkesi diğer alanlara da yaymayı umut eden Mistura, böylece Suriye çatışmasına siyasi bir çözümü teşvik etmek istediğini belirtiyor.

Daha önceki birçok ateşkesin başarısız olması göz önüne alındığında bu planı uygulamanın zor olacağını kabul eden Mistura, "Yanılsama içerisinde değilim ama bu bir umut ışığıdır" dedi.

Suriye'de Mart 2011'den bu yana dört yıla yakın bir zamanda 210 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

Sahada devam eden çatışmalarda Suriye rejimi Halep'i Türkiye'ye bağlayan yolu kapattı. Burası silahlı grupların temel ikmal yoluydu.

Suriye İnsan Hakları Merkezi Başkanı Rami Abdul Rahman, "Bu durum, rejimin Halep kentindeki isyancı mahalleleri kuşattığı anlamına gelmiyor. Ama isyancıların bundan böyle Türkiye sınırına ulaşmak için başka yolları kullanması gerekecek" dedi.