Suriye'ye giden Belçikalılara ilişkin soruşturmada 5 gözaltı

Suriye'ye giden Belçikalılara ilişkin soruşturmada 5 gözaltı

Brüksel federal adli polisi bu sabah saatlerinde Belçika'nın başkenti Brüksel'in bir çok semti ve Londerzeel'de altı adrese baskın düzenledi. Suriye'ye giden Belçikalılara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yapılan baskınlarda Jean-Louis Denis isimli bir sorumlu da bulunuyor.

Federal adli polis anti-terör şubesi Brüksel komünleri ve Londerzeel'de eş zamanlı baskınlar düzenledi. Altı adreste yapılan aramalarda toplam 5 kişi gözaltına alındı. 

Savcılık, soruşturmanın silahlı cihat yürütmek için Suriye'ye giden Belçikalı gençlerle ilgili olduğunu bildirdi.  Gözaltına alınanlar arasında Sharia4Belgium adlı İslami organizasyonun eski lideri Jean-Louis Denis de yer alıyor. 39 yaşında olan Denis, 8 yaşındayken din değiştirerek İslam'a geçmiş. Brüksel alanında çok aktif olduğu iddia edilen Denis'in "le resto du Tawhid" adlı derneği aracılığı ile özelikle Gare du Nord'da yemek dağıttığı belirtiliyor.

Bu faaliyetleri sırasında Denis'in radikal konuşmalar yaptığı ve özellikle gençleri Suriye'ye giderek savaşmaya teşvik ettiği iddia ediliyor.  

100-150 BELÇİKALI EL KAİDELİ ÖRGÜTLERE KATILDI

Bu operasyonlar, 5 Aralık'ta Brüksel'de AB dışişleri bakanları toplantısından sonrasına denk geldi. Suriye'ye giden Avrupa vatandaşlarının gündem olduğu toplantıya Fransız, Belçikalı, İngiliz, Hollandalı, İspanyol, İtalyan, İsveçli ve Danimarkalı bakanların yanısıra Amerika İçişleri bakanı Rand Beers ile Kanada ve Avustralyalı temsilciler de katılmıştı.

El Kaideli gruplara karşı Avrupa düzeyindeki mücadeleyi  Fransa ve Belçika koordine ediyor. Bakanlar arası toplantılar da bu ülke tarafından yönetiliyor.  Fransa İçişleri Bakanı Manual Valls, Belçikalı mevkidaşı Joëlle Milquet ile birlikte Brüksel'de 5 Aralık günü düzenlediği ortak basın toplantısında, Avrupa genelinde El Kaide çizgisindeki örgütlere katılan genç sayısının Haziran ayında 600 iken,  mevcut durumda bin 500 – 2 bin arasında olduğunu açıklamıştı.

Fransız İçişleri Bakanı, 400’ü aşkın Fransızın bu durumla ilgili olduğunu söylerken,”184’ünün mevcut durumda Suriye’de olduğunu” kaydetti.  El Kaide’ye yakın örgütler Belçika’dan katılanların sayısının ise 100 ile 150 arasında olduğu belirtildi. Fransız Bakan, “14 Fransız Suriye’de öldü, 80’i geri geldi ve 100 dolayında kişi gitmek istiyor” dedi.

Ancak Manuel Valls, bu durumun Avrupa Birliği ülkeleri, çıkarları veya vatandaşlarına yönelik “açık ve doğrudan bir tehdit” oluşturmadığını sözlerine ekledi. Valls, buna karşın Avrupa hükümetlerini tetikte kalmaya çağırarak, “Zira bu cihatçı gruplar güçlendi ve vatandaşlarımız tehlikeli hale geliyor” dedi.