Suudi Arabistan’da Türkiye dahil 20 ülkenin katıldığı askeri tatbikat

Suudi Arabistan’da 20 ülkenin katıldığı önemli bir askeri tatbikat başlatıldı. Terörizmle mücadele çabalarını koordine etme iddiasıyla yapılan tatbikata, “Kuzey Gök Gürültüsü” adı verildi.

Suudi resmi haber ajansı SPA’nın geçtiği habere göre aralarında Pakistan, Malezya, Türkiye, Mısır, Fas, Sudan ve Senagal’in de katıldığı tatbikat Cumartesi günü başladı

SPA ajansına göre bu tatbikat ile “bölgede artan tehditler ve siyasi istikrarsızlık ortamında illegal güçlere ve terörist gruplara karşı mücadele için askeri birliklerin oluşturulması” amaçlanıyor.

Tatbikata kara, hava ve deniz kuvvetleri katılırken, bunun “bölgenin istikrarı ve güvenliğinin korunması için güçlü bir sinyal” olduğu öne sürüldü.

Tatbikatın ne kadar süreceği konusunda bilgi verilmedi. Suudi Arabistan kısa bir süre önce Türkiye’deki İncirlik Üssü’ne de dört adet F-15 savaş uçağı göndermişti.

Suudi Krallığı, Mart 2015’ten bu yana Yemen’de İran destekli Şii Husilere yönelik bombardımanlarda bulunan Arap Koalisyonu’nun başında da bulunuyor.

Suudi Arabistan ve Türkiye görünürde, Suriye ve Irak’ta DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyon içerisinde de yer alıyor. Ancak her iki ülke, DAİŞ, El Kaide ve diğer radikal selefi gruplara verdikleri açık destekle de biliniyor. Özellikle Suriye’de Türkiye ve Suudi Arabistan destekli gruplar, yoğun bir şekilde insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları işliyor.