Suudiler Yemen’de sivilleri hep ‘yanlışlıkla’ katletmiş

Yemen’deki iç savaşa müdahil olarak yüzlerce sivili bombardımanlarda katleden Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, bir katliamı daha ‘yanlışlık’ olarak nitelendirdi.

Ağustos ayında Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) tarafından kullanılan bir hastaenyi bombalayan ve 19 sivili katleden koalisyonun görevlendirdiği ‘komisyon’, saldırının sorumluluğunu kabul etmedi.

Arap Koalisyonu tarafından görevlendirilen araştırma komisyonu tarafından yapılan açıklamada, 15 Ağustos’daki saldırının ‘yanlışlıkla’ yapıldığı ve saldırıda sadece 7 sivilin yaşamını yitirdiği savunuldu.  Komisyon sözcüsü Mansur el Mansur, Şii Husi milislerine ait bir aracın bombalandığını ve aracın yakınında bulunduğu hastanenin de ‘istenmeden’ bombalandığını iddia etti.

Ancak MSF tarafından daha önce yapılan açıklamada, bombalanan hastanenin pano ve logolarıyla kolayca tanınabilecek halde olduğunu duyurmuştu.

Arap Koalisyonu’nun görevlendirdiği komisyonun açıklamasında, Temmuz ve Ağustos aylarında çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği 4 diğer saldırının da ‘yanlışlıkla’ olduğu iddia edildi.

Mart 2015’ten bu yana Suudiler ve diğer Körfez ülkelerinin Husilere karşı müdahil olduğu Yemen iç savaşında binlerce sivil yaşamını yitirdi. Sivillerin yüzlercesi bizzat koalisyon uçaklarınca yapılan saldırılarda hayatını kaybetti.

Son olarak 8 Ekim’de başkent Sana’da Şiilerin katıldığı bir cenaze törenine saldıran Suudi uçakları 140 sivili katletmişti. Suudiler, bu katliamın da ‘yanlışlıkla’ yapıldığını savunmuşlardı.