Syriza sağlık sigortası ve tarımda emeklilik konularına yoğunlaşıyor

AB ve IMF’nin kredi karşılığında kemer sıkma politikaları dayattığı Yunanistan’da hükümetin gündeminde sağlık sigortası olmayan işsizler ile emeklilik reformundan etkilenecek tarım çalışanlarının talepleri bulunuyor.

Syriza ve Anel’in oluşturduğu koalisyon hükümeti en az 2,5 milyonu ilgilendiren sağlık sigortası sorununu çözmeye çalışıyor. Daha önce Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) baskısı nedeniyle geciktirilen sosyal güvenlik önlemleri kapsamında işsiz olan bireylerin sağlık sigortasından yararlanabilmesi hedefleniyor.

Ülkede yüzde 23 civarındaki işsizlik oranı nedeniyle 2,5 milyon kişinin sağlık sigortasından yararlanması planlanırken, bu kişilere yönelik gelir kesintileri azaltılacak.

Hükümetin üzerinde yoğunlaştığı bir diğer nokta ise emeklilik reformundan etkilenecek olan tarım sektörü çalışanları. Ülkenin birçok kentinde eylemde olan tarım çalışanlarının emeklilik katkı paylarının 4 yıllık bir süre için gelirin yüzde 7’sinden yüzde 20’sine yükseltilmesi planlanıyor.

Syriza-Anel koalisyonu, AB ve IMF’nin talepleri doğrultusunda emeklilik kasasında 1,8 milyar euroluk bir tasarrufa gitmek zorunda. Bu amaçla özellikle yüksek düzeydeki emekli maaşlarında yüzde 20 civarında kesintiye gidilmesi planlanıyor.