Talibanlar ‘barış müzakerelerine’ katılmayı reddetti

Afganistan Taliban hareketi, uluslararası güçlerin başlatmak istediği barış müzakerelerine katılmayı reddetti.

Görüşmeleri Afgan hükümeti ile Çinli, Amerikalı ve Pakistanlı ortakları organize etmeye çalışıyor.

Taliban hareketi yaptığı yazılı açıklamada, “Dış güçlerin işgali sona ermeden, Talibanlar uluslararası kara listeden çıkarılmadan ve tutuklular serbest bırakılmadan, bu yararsız ve aldatıcı görüşmeler hiçbir sonuç vermeyecek” dedi.

PAKİSTAN TALİBAN YÖNETİCİLERİNİ BARINDIRDIĞINI KABUL ETTİ

Bu arada, müzakerelere arabuluculuk yapan Pakistan ilk kez resmi olarak Afgan Taliban hareketinin yönetim kademesine kendi topraklarında sığınma tanıdığını kabul etti.

Pakistan yıllarca bu gerçeği reddetti. Başbakan’ın dış ilişkiler danışmanı Sertac Aziz, ABD ziyareti sırasında Talibanlarla olan ilişkilerini doğrularken, bunu gerekçelendirmeye çalıştı. Aziz, Taliban hareketi üzerinde baskı kurabilmek için, yöneticilerinin barınmasına onay verdiklerini savundu.

Aziz, “Taliban yöneticileri Pakistan’da yaşıyor, aileleri burada. Sağlık tedavilerini görebiliyorlar. Geçmişte, harekete geçmelerini sağlamak için hastanelere erişimlerini sınırladık. Eğer gelecekte müzakerelere katılmazlarsa, onları sınır dışı bile edebiliriz” dedi.

Taliban yöneticilerinin bir çoğunun Pakistan’ın güney batısındaki Quetta kenti, kuzey batıdaki Paşaver ve güneydeki megapol Karaçi’de ikamet ettikleri belirtiliyor.

Talibanların Kabil ile masaya geri dönmeleri, daha önce bir çok kez ertelenmişti. Müzakerelerin gelecek hafta başlaması öngörülüyordu.

Pakistan’ın bu sıra dışı “şeffaflık” gösterisinin, Afganistan ile barış müzakerelerinin olası başarısızlığından sorumlu görünmemek için yapıldığı sanılıyor.

Pakistan uzun yıllardır, Afganistan’daki savaşın temel sorumlularından biri olarak görülüyor. Afganistan’ı uzun yıllar arka bahçesi gibi gören Pakistan, çözümsüzlüğün de temel nedenlerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Pakistan geçen yılın yaz aylarında, Kabil yönetimi ile Taliban hareketi arasındaki bir diyaloga ev sahipliği yapmıştı. Ancak bu diyalog, Taliban hareketinin tarihi lideri Mola Ömer’in ölüm haberi ardından kısa sürmüştü. Mola Ömer 2013 yılında hayatını kaybetmiş, ancak bu bilgi gizlenmişti.