Talibanlar'dan saldırı: en az 13 Afgan asker öldü

Talibanlar'dan saldırı: en az 13 Afgan asker öldü

Afganistan'ın doğusunda Pakistan ile olan sınır bölgesinde bir askeri karakola Talibanlar tarafından düzenlenen saldırıda en az 13 askerin öldüğü bildirildi.

Yetkililer tarafından verilen bilgilere göre Kunar eyaletindeki Nari kasabasında 100'ü aşkın militan roket atar ve otomatik silahlarla üç ayrı noktadan Afgan ordusuna ait bir karakola saldırdı.

Kuna eyaleti üst düzey bir polis yetkilisi, eylemcilerin ağır silahlar taşıdığını söylerken, 13 askerin öldüğü ve "ileri karakol"un neredeyse tamamen imha olduğunu belirtti.

Saatlerce süren çatışma ardından takviye güçlerin geldiği ve Talibanların geri çekildiği bildirildi. Afgan Savunma Bakanlığı sözcüsü General Muhammed Zahir Azimi, saldırıyı doğrularken, bilanço konusunda sayı vermedi.

Afganistan'da 2011'den bu yana en kanlı saldırı 3 Nisan günü ülkenin batısındaki Farah kentinde mahkeme binasına yönelik olarak yapıldı. Binaya giren Talibanlar 34 sivil ve 10 güvenlik gücü mensubunu öldürdü.  

Talibanlar,  özellikle Kabil yönetiminin meşruiyetini kırmak zayıflatmak için son yıllarda Afgan güçlere yönelik saldırılarını arttırdı.  Mart 2012 ile Mart 2013 arasında 3 bin dolayında Afgan polis ve askeri öldü. Bu sayı 2001'den bu yana ölen NATO askerlerinin sayısı ile aşağı yukarı aynı düzeyde.

Bu savaşın en ağır bedelini siviller ödüyor. Bir yandan intihar eylemleri ve çatışmalar, diğer yandan da NATO uçaklarının bombardımanlarına hedef oluyorlar.  BM'ye göre 2 bin 800'ü 2012 yılında olmak üzere altı yıl içinde 15 bin sivil hayatını kaybetti.