Talibanlar ile Amerikalılar arasında diyalog başlıyor

Afganistanlı Taliban hareketi, Amerikalı yetkililerle barış görüşmelerinin ilk turunun Katar'da gerçekleştireceklerini duyurdu.

Afganistanlı Taliban hareketi, Amerikalı yetkililerle barış görüşmelerinin ilk turunun Katar'da gerçekleştireceklerini duyurdu.

Fransız haber ajansı AFP'ye göre Taliban hareketinin bir üyesi, görüşmelerde ilk oturumun Perşembe günü Katar'da başlayacağını söylerken, bazı kaynaklar da önümüzdeki hafta bu diyalogun başlayacağını söyledi.

Tarih konusunda henüz net bir açıklama yok. Amerikalı ve Katarlı yetkililer de bu konuya ilişkin henüz bir açıklamada bulunmadı.

Adını vermeyen bir Taliban yetkilisi, Tayip Ağa öncülüğünde Taliban Yüksek Konseyi'nin beş üyesinden oluşan bir delegasyonun Amerikalı yetkililerle görüşeceğini söyledi.

Aynı yetkili, bu ön görüşmelerin Taliban hareketinin komutanlığı ve lideri Mola Ömer'in bir barış diyalogu başlatmaktan yana olduğu anlamına gelmediğini sözlerine ekledi.

Washington ile Talibanlar arasında son yıllarda birçok kez görüşmeler gerçekleştirildi. Ancak bunlardan bir sonuç çıkmadı.

Ancak Afganistan'da Eşref Gani'nin Devlet Başkanlığı'na seçilmesi, Talibanlar ve Pakistan'dan görüşmelere ilişkin güçlü sinyaller gelmesi, bu diyalogun daha verimli olabileceğine işaret ediyor.

TALİBANLAR PAKİSTAN ÜZERİNDEN MESAJ GÖNDERDİ

Bu çerçevede Talibanların Afgan hükümetiyle de görüşmek için Pakistan ordusu üzerinden bir mesaj gönderdiği bildirildi.

Pakistan ordusu ve Dışişleri Bakanlığı'ndan yetkililer de Afgan Talibanların kendilerine barış görüşmelerine hazır oldukları yönünde mesaj ulaştırdıklarını söyledi.

Pakistanlı üst düzey askeri yetkili Rahil Şerif, Afganistan'a bu haftaki bir ziyaretinde Afgan Devlet Başkanı Eşref Gani'ye Talibanların Mart ayı başından itibaren görüşmelere başlamak istediği bilgisini verdi.

Reuters haber ajansına konuşan askeri yetkili, "Talibanlar niyetlerini ortaya koydu" diyerek Mart ayında gelişmelerin olacağını söyledi. Yetkili, "Bunlar çok açık sinyaller ve biz bu konuyu Afganlarla paylaştık" diye ekledi.

Afgan Devlet Başkanı Eşref Gani, geçen yılın sonlarına doğru iktidara geldiğinden beri, Talibanları müzakere masasına çekmek için Pakistan ve Çin'in desteğini arıyor.

Afganistan'da 2009 yılından bu yana altı yıl içinde 18 bine yakın kişi şiddet olaylarında hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler'e göre 2014 yılında sivil ölümler, bir önceki yıla oranla yüzde 22 oranında artarak rekor bir düzeye ulaştı. 2014 yılında en az 3 bin 699 kişi hayatını kaybederken, 6 bin 846 kişi de yaralandı.