Talibanların kaçırdığı 'Türkler' Amerikan askeri üniformalı!

Talibanların kaçırdığı 'Türkler' Amerikan askeri üniformalı!

Talibanlar,  sekizi Türkiye vatandaşı olmak üzere alıkoydukları yabancıların ABD ordusuna ait üniformalar taşıdığını bildirdi.

Alıkonulanların sayısı ve askeri mi sivil mi oldukları konusunda çelişkili açıklamalar var.  Talibanlar, Afganistan'ın doğusundaki Logar eyaletine acil iniş yapan bir helikopter içerisinde 11 kişinin ellerinde olduğunu açıklarken, bunların Amerikan ordusuna bağlı askerler olduğunu bildirdi. Talibanlar, bir internet sitesinde yayınladıkları açıklamada, bu yabancıların tümünün canlı olarak yakalandığını ve ülkenin daha güvenli bir bölgesine götürüldüklerini belirtti.

Resmi kaynaklar alıkonulanların sivil olduklarını belirtmişti. Bazı kaynaklara göre sekiz, bazılarına göre de dokuz "Türk" ile bir "Rus" ve bir "Afgan"  kaçırıldı.

Talibanların açıklamasından önce Afgan güvenlik kaynakları Türkiyeli bir organizasyona ait olduğu belirtilen helikopterin Logar eyaletinde Pazar akşamı acil iniş yapmak zorunda kaldığı bildirdi.

Eyaletin polis yetkilisi Rais Han Sadık, "Güvenlik güçleri helikopteri buldu amca içerisindeki dokuz kişi yoktu. Talibanlar tarafından alıkonuldular" dedi.

Eyalet hükümeti sözcüsü Din Muhammed Derviş ise, "Alıkonulan kişiler bir Afgan ve sekiz Türk" dedi. Bazı yerel yetkililer, kaçırılan dokuz kişinin de "Türk" olduğunu söylüyor.

Rus Ria Novosti haber ajansına konuşan Afgan hava şirketi Khorasan Cargo Airlines'ten bir kaynak, helikopterde 10 kişinin bulunduğunu belirtti. Aynı kaynak uçağın iki mürettebatı olan Rus pilot Pavel Petrenko ile bir Afgan'ın yanısıra sekiz "Türk yolcunun" Mi-8 tipi helikopter içinde bulunduğu bilgisini erdi.  Helikopterin kötü hava koşulları nedeniyle iniş yaptığı ifade edildi.

AFP'ye göre Afganistan'daki NATO gücü ISAF'ın bir sözcüsü bu helikopterin Batı koalisyonu donanmasına ait olmadığını ifade etti.

Talibanlar, "Yabancı güçler kendilerini helikopterden ayrıştırarak esirleri sivil olarak göstermeye çalışıyorlar, ama bu inkarları boşunadır zira yakalanan tüm kişiler Amerikan ordusuna ait üniforma taşıyorlar" dedi.

NATO üyesi Türkiye'nin Afganistan'da 1850 askeri bulunuyor. Bunların çoğunluğu Kabil'de. Resmi açıklamalara bakılırsa, bu askerler çatışmalara katılmıyor, devriye misyonlarında yer alıyor