Tayland’da muhalefet hükümet binalarına girdi

Tayland’da muhalefet hükümet binalarına girdi

Tayland’da hükümetin istifası talebiyle bir aydan fazla bir zamandır protesto eylemleri yapan muhalefet, hükümet binalarına girdi. Hükümetin, şiddetin daha fazla tırmanmaması için polise müdahale etmeme talimatı verdiği belirtiliyor.

Tayland’da haftalardır hükümeti protesto eden sosyalist muhalefet, hükümet binalarına girdi. Hükümet sözcüsü Teerat Ratanasevi, “Protestocular hükümet binalarının kontrolonü ele geçirmek istediklerini belirtti. Daha fazla çatışma olmaması için hükümet polislere müdahale etmeme talimatı verdi” açıklamasında bulundu.

Tayland Başbakanı, ise muhalefetin istifa çağrılarını ‘anayasaya aykırı bulduğu’ gerekçesiyle reddedip görevini bırakmayacağı açıklamasını yaptı.

Başbakan Yingluck Shinawatra, müzakerelere açık olduğunu, fakat ülke yönetiminin ‘Halk Konseyi’ adlı siyasi yapıya devredilmesi yönündeki taleplerin ‘anayasaya aykırı olduğunu’ belirtti.

Bölgedeki Reuters muhabiri ise başbakan Yingluck Shinawatra’nın binalarda bulunduğu esnada polisin geri çekildiğini gördüğünü açıkladı.

Binlerce protestocu polis merkezinin de kontrolünü ele geçirdi. Polislerin görev yerlerinden çekilmesi ile birlikte, sosyalist muhalefet üyeleri polis merkezine girdi.

Kriz masasından ise “Tansiyonu düşürmek için polis barajları kaldırdı ve açtı. Böylece protestocular merkeze ulaşabildi” açıklamasında bulundu. Tayland Başbakanı ise Tayland Kralı Bhumibol’un 86’ıncı doğum günü kutlamaları için Hua Hin’in kentine gitti. Kralın doğum günü kutlamaları boyunca protestolara ara verilecek.

Haftalardır protestolarda olan muhalefet, başbakan Yingluck Shinawatra’nın 2006 yılında askeri bir darbe ile görevinden uzaklaştırılan ve o günden bu yana sürgünde olan Thaksin Shinawatra’nın kuklası olduğunu belirtiyor.

Başbakan Shinawatra görevine devam ediyor olmasına rağmen, muhalefet zaferini ilan etti.

Tayland’da son dalgası 24 Kasım’da başlayan protestolar Cumartesi gününe kadar barışçıldı. Geçen hafta sonu protestocuların başbakanlık ve valilik binaları çevresindeki polis barikatlarını hedef almaları üzerine polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla saldırdı.

Eylemlere Sivil Demokrasi Hareketi isimli muhalif grup öncülük ediyor.