Teksas'taki patlamada en az 60 ölü

Teksas'taki patlamada en az 60 ölü

ABD'nin Teksas eyaletindeki Waco yakınında bulunan bir gübre fabrikasında meydana gelen patlamada en az 60 kişinin öldüğü bildirildi. Patlama Richter ölçeğine vurulduğunda 2.1 şiddetindeki bir depremle kıyaslanıyor.

Çarşamba akşamı Waco yakınında şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamanın bilançosu henüz net değil. Tanıklıklara bakıldığında en az 100 yaralının olduğundan bahsediliyor. Ölü sayısı ise belirsiz. Ancak yerel medya en az 60 ölüden bahsediyor.  Yetkililer resmi bilanço henüz vermedi. KWTX yerel televizyonu West acil servis müdürü George Smith'e dayanarak "60 ila 70 ölü" olduğunu duyurdu.

2.1 ŞİDDETİNDEKİ DEPREM GİBİ

Patlama Waco yakınındaki West'te bulunan West Fertilizer gübre fabrikasında saat 20.00'de (Avrupa saati ile 03.00) meydana geldi. İtfaiye sözcüsü Don Yeager, patlamanın nedeninin henüz belirlenmediğini ancak amonyaktan kaynaklı olabileceğini söyledi. Yerel medya yakındaki binaların pencerelerinin de patlamanın etkisiyle patladığını, bitişik binalarda yangına yol açtığını kaydetti. İtfaiye ekiplerinin müdahalede bulunduğu sırada ikinci bir patlama daha yaşanırken, yaralanan itfaiyecilerin olduğu bilgisi verildi.

Yetkililer düzenlediği bir basın toplantısında, gübre fabrikasında meydana gelen patlamanın Richter ölçeğine vurulduğunda 2.1 şiddetindeki depreme denk geldiğini belirtti.

SANKİ NÜKLEER BOMBA PATLADI

Reuters'in haberine göre McLennan şerifi Parnell McNamara, "Çok büyük hasar var. Böylesini hiç görmedim" derken, "Bir savaş alanına benziyor" diye ekledi.  Alandaki gazeteciler, mahalledeki bir çok binanın yandığını bildiriyor.

West Belediye Başkanı Tommy Muska, CNN'e yaptığı açıklamada "Sanki nükleer bir bomba patladı" diyerek olayı anlattı.

SALDIRI MI?

Bu patlama, Pazar günü Boston'da maraton koşusu sırasında yaşanan saldırılardan sonrasına denk geldi. Boston'daki bombalı saldırılarda son bilançoya göre 3 kişi hayatını kaybetti, 180 kişi yaralandı.

Waco'daki patlama 1993'de yaşanan bir katliamın yıldönümüne denk geldi. Nisan ayı bir çok açıdan bu patlamalar konusunda şüphe uyandırıyor.  15 Nisan vergi idaresine gelir bildirimin yapılacağı son tarih olduğu için Amerikalılar tarafından nefret edilen bir gün. 19 Nisan Waco kuşatmasının sona ermesinin yıldönümü: 28 Şubat'tan 19 Nisan 1993'e kadar süren olaylarda, güvenlik güçleri dini bir tarikatın lideri olan David Koresh'i tutuklamaya geldiğinde 79 kişi ölmüştü. 19 Nisan 1995'te Oklahoma City'de aşırı sağcı bir sempatizan olduğu belirtilen Federal Devlet karşıtı ve Waco'nun intikamını almak istediğini söyleyen Timothy McVeigh tarafından düzenlenen saldırıda 168 kişi öldü. McVeigh bu saldırıdan dolayı infaz edildi.