TeliaSonera’nın rüşvet skandalı büyüyor

TeliaSonera’nın rüşvet skandalı büyüyor

İsveç’te savcıların İskandinavya’nın en büyük telekomünakasyon operatörü TeliaSonera’nın 2007 yılından bu yana gerçekleştirdiği on ayrı yatırımı hakkında soruşturma yürüttüğü bildirildi.

TeliaSonera,  Özbekistan’da 3G lisasını almak için Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Keriov’un kızı Gülnara Kerimova’nın denetiminde bulunan Takiland adlı şirkete 2,2 milyar kron (320 bin dolar) ödenmesine karışan üst düzeyde 4 şefin işine geçtiğimiz hafta son vermişti.

Dagens Nyheter Gazetesi bugünkü sayısında  savcıların sadece Özbekistan’da değil, Nepal, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Kamboçya ve Tacikistan’daki faaliyetleri hakkında da soruşturma başlattığını açıkladı.

TeliaSonera’nın daha önceleri Nepal’de lisans almak için İngiliz Virjin Adaları ve Kıbrıs’ta kayıtlı bir şirketle işbirliği yaptığı açığa çıkmıştı. Tepkiler karşısında şirketle ilişkisini kesen TeliaSonera, 400 milyon kron zarar etmişti.

Dagens Nyheter TeliaSonera’nın Özbekistan’da olduğu gibi lisans alabilmek ve bazı bölgelerin cep telefonu şebekesine sahip olabilmek için Kazakistan’da da aynı yöntemleri uyguladığını açıkladı.

TeliaSonera Kazakistan’ın en büyük cep telefonu operatörü Kcell’i, Fintur Holdings aracılığıyla denetiminde bulunduruyor. Fintur’un hisselerinin % 41,45’i Turkcell, % 58,55’i de TeliaSonera’ya ait. Şirket geçtiğimiz yılın sonunda yeni telefon frekans  ve şebekelerine sahip olabilmek için Kaztranscom’a 35 milyar, 6 ilin cep telefonları şebekesi ve lisansını almak için de Alem Communications adlı şirkete 170 milyon dolar ödedi.  Kaztransom’un sahibi Aygül Nuriyeva, Alem Communications’ın ise Raushan Sagdiyev.

Kazakistan’da internet sitesi üzerinden yayın yapan Ak Zhaik Gazetesi, TeliaSonera’nın Kazakistan’ın Başbakanı Karim Massimov’a yakınlığı ile bilinen kişilere 200 milyon dolar ödediğini yazdı. Massimov’la şirketin sahipleri arasındaki yakın ilişkiye dikkat çekti.

2000-2012 yılları arasında önce Ulaşım ve Komünikasyon Bakanlığı yapan Massimov’un bu görevlere getirilinceye kadar Halk Bankası’nın Başkanlığı görevini yaptığı belirtiliyor. O dönemde Aygül Nuriyeva ile Raushan Sagdiyev’in bankada Massimov’la birlikte çalıştıklarına dikkat çekiliyor. Nuriyeva’nın aynı zamanda Kazakistan’da üst düzeydeki bir politikacının kızı olduğu da gazetenin açıkladığı bilgiler arasında.

İsveç’te rüşvet suçları için 10 yıl zaman aşımı süresi bulunuyor. Ancak yapılan anlaşmaların çoğunluğu son 6 yıl içinde olduğu için savcıların soruşturma başlatma yetkileri olduğu ve soruşturmanın cezalandırmayla sonuçlanabileceği belirtiliyor.