Tillerson: İklim Anlaşması’nda Amerikan çıkarları esas alınacak

Tillerson, Aralık 2015’te Paris’teki COP21 iklim konferansında kabul edilen ve Nisan 2016’da imzaya açılan İklim Anlaşması’na ilişkin kararın Mayıs sonunda verileceğini hatırlattı.

Alaska eyaletinde yapılan Arktik Konseyi toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin henüz BM İklim Anlaşması kapsamındaki angajmanlarından cayma noktasında olmadığını söyledi. Tillerson, bu sözlerine rağmen ABD’nin ‘öncelikle kendi çıkarlarını koruyacağını’ vurguladı.

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Aralık 2015’te Paris’teki COP21 iklim konferansında kabul edilen ve Nisan 2016’da imzaya açılan İklim Anlaşması’na ilişkin kararın Mayıs sonunda verileceğini hatırlattı.

İklim Anlaşması’na ilişkin tavırları konusunda ‘aceleci’ olmayacaklarını söyleyen Rex Tillerson, alacakları kararın ‘Amerikan çıkarlarını esas alacağını’ vurguladı.

2019 yılına kadar Finlandiya’nın başkanlık edeceği Arktik Konseyi’ne ABD’nin yanı sıra Rusya, Kanada, Norveç, Danimarka, İzlanda ve İsveç de üyeler.

Arktik Konseyi toplantısında yer alan ve enerji politikalarından etkilenen yerli halkların temsilcilerine de seslenen Tellerson, yönetimin yerli halkların kaygılarını dikkate alacağını söyledi. Alaska’nın yanı sıra Arktik’te yaşayan binlerce yerli halkın küresel ısınmanın yol açacağı buzul erimelerinden olumsuz etkileneceği ve yaşam alanlarını kaybedeceklerinden endişe ediliyor.

Donald Trump’ın seçim kampanyası sırasında iptal etmeyi vaat ettiği İklim Anlaşması’na ilişkin önünde farklı seçenekler de bulunuyor. Trump’ın Barack Obama yönetimince kabul edilen anlaşmaya taraf kalarak, Obama’nın koyduğu bazı hedefleri yeniden gözden geçirmesi de bu seçeneklerden. Obama, ülkesinin sera etkili gaz salınımlarının 2025’e kadar 2005 yılına oranla yüzde 26 ila 28 arasında azaltma hedefi koymuştu.