Tıp dergileri ‘büyüyen’ nükleer tehdit konusunda uyardı

Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 100 tıp dergisi nükleer silahları ortadan kaldırmak için acil eylem çağrısında bulundu. Dergiler, nükleer bir felaket tehdidini "önemli ve büyüyen" bir tehdit olarak görüyor.

Çağrı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da olası nükleer silah kullanımı, Kuzey Kore’nin tekrarladığı füze denemeleri ve nükleer silahların yayılmasını önleme girişimlerinin engellenmesiyle ilgili ince örtülü tehditlerinin ardından geldi.

Aralarında BMJ, Lancet, JAMA ve New England Journal of Medicine'in de bulunduğu önde gelen 11 tıp dergisinin editörleri bir başyazıda "Tehlike önemli ve büyüyor" diye yazdı. Bu çağrı 100 dolayında tıp dergisinde yayınlandı.

Başyazıda "Nükleer silahlı devletler bizi ortadan kaldırmadan önce nükleer cephaneliklerini ortadan kaldırmalıdır" vurgusu yapıldı.

Dünya Tıp Dergisi Editörleri Birliği'nden Chris Zielinski, "Bu önde gelen dergilerin hepsinin aynı başyazıyı yayınlamayı kabul etmesi, mevcut nükleer krizin aşırı aciliyetini vurguluyor" dedi.

Bu metin, 1970 yılında yürürlüğe giren Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine İlişkin BM Antlaşması'nın (NPT) yeniden gözden geçirilmesi için hazırlık komitesinin Viyana'daki toplantısıyla aynı hafta yayınlandı.

2022'deki bu kilit anlaşmanın 10'uncusu ortak bir deklarasyonla sonuçlanmamıştı ve ABD bu başarısızlıktan Rusya’yı sorumlu tutmuştu.

Tıp dergilerinin ortak açıklaması Hiroşima’ya atom bombası atılmasının 68’inci yıldönümü öncesine de denk geldi. ABD 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentine atom bombası atmıştı.

Başyazıda nükleer silahların herhangi bir şekilde kullanılması konusunda "insanlık için felaket olur" denildi.

Yazıda, "Dünyadaki 13.000 nükleer silahtan yalnızca 250'sini içeren 'sınırlı' bir nükleer savaş bile 120 milyon insanı öldürebilir ve küresel iklim bozulmasına yol açarak nükleer açlığa ve iki milyar insanın tehlikeye girmesine neden olabilir."