Trablus’ta şiddetli çatışmalar: En az 27 ölü, 100’ü aşkın yaralı

Libya’nın başkenti Trablus’ta iki etkili silahlı grup arasında çıkan çatışmalarda en az 27 kişinin öldüğü, 100’ü aşkın kişinin yaralandığı bildirildi.

Acil Tıp Merkezi tarafından Facebook üzerinde verilen “geçici” bilançoya göre Libya’nın batısındaki iki önemli silahlı grup olan “444. Tugay” ve “El Raada Gücü” arasında yaşanan çatışmalarda 27 kişi öldü, 106 kişi yaralandı.

Aynı kaynak, 234 ailenin yardımına gidilerek, başkentin güneyindeki çatışma alanından çıkarıldıklarını belirtti. Ayrıca alanda mahsur kalan onlarca doktor veya yabancı hemşirenin de çıkarıldıkları ifade edildi.

Üç kır hastanesi ve 60 dolayında ambülans yaralılar ve sivillere yardım için harekete geçirildi. Başkentteki tek havalimanı olan Mitiga havaalanında uçuşlar durduruldu ve uçaklar geçici olarak pistten çıkarıldı.

Çatışmalar pazartesi günü 444. Tugay komutanı Mahmud Hamza’nın, El Radaa Gücü tarafından tutuklanması ardından başladı. Tutuklanmanın gerekçesine ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi.

Salı günü geç saatlerde, Trablus'un güneydoğusundaki ve Radaa Gücü'nün kalesi olan Sug el-Cumaa'nın ileri gelenlerinden ve nüfuzlu isimlerinden oluşan "Toplumsal Konsey", isim vermeden Albay Mahmud Hamza'yı "nötr bir tarafa" devretmek için Başbakan Abdulhamid Dbeibah ile bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Çatışan silahlı gruplar, ülkedeki iki hükümetten birinin üslendiği Trablus’ta en etkili iki grup olarak dikkat çekiyor.  2011'de Muammer Kaddafi rejiminin NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden sonra derin bölünmeler ve kaos içerisinde yaşayan ülkede mevcut durumda iki hükümet ve çok sayıda silahlı grup var. BM’nin tanıdığı Dbeibah hükümeti Trablus’ta, mareşal Halife Hafter’in desteğindeki diğer hükümet ise ülkenin doğusunu merkez edindi.

Libya'daki BM misyonu salı günü yaptığı açıklamada, olayları ve "siviller üzerindeki etkilerini" "endişeyle takip ettiğini" belirterek, "gerginliğin derhal azaltılması", "diyalog" ve son yıllarda güvenlik alanında "kaydedilen ilerlemenin korunması" çağrısında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Avrupa Birliği büyükelçilikleri de çatışmaların durması çağrısında bulundu.